Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Загражден предупреждават, че ще затворят главния път Смолян – Пловдив

На 24 август жителите на село Загражден предупреждават управляващите, че ще затворят главния път Смолян – Пловдив при разклона на Юговското ханче, ако дотогава не започне дългоочакваното строителство на пътя Загражден – Белица. Третокласният път осигурява бърз достъп до областния център Пловдив. В деня на протеста ще стартира и подписка за бойкотиране на изборите.

Подготвяният техническият проект на АПИ е за строителството на 7,5 км от пътя Белица – Загражден. Третокласният път осигурява бърза връзка на жителите на Баните, Давидково и Загражден с област Пловдив и е алтернатива на пътя Пловдив – Асеновград. Проектът е на стойност 4 124 136 лв. и е включен в годишната програма на АПИ за 2019 г., като се предвижда цялостната реализация да приключи през 2020 г.

Няколко поколения загражденци вече 60  години живеят с мечтата за завършване на пътя. Той е третокласен, държавен, на места черен. Той е от изключителна важност за населението на Баните, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Рибен дол, Две тополи. Хората неведнъж са организирали подписки и протести.

"Толкова писма сме изпратили, толкова сме се борили", споделя Дочо Толсузов, председател на Инициативния комитет за завършване пътя. По думите му следващата стъпка след протеста ще бъде да не се гласува, защото "няма смисъл".

"Живеем в Пловдив. Да се приберем към родния край винаги има пречки. Все се страхуваме как да дойдем с колите, да минем през този път. Аз съм на 32 години. Откак се помня този път все се прави, все се отпускат пари, все изчезват парите, празни обещания и така е", разказва мъж, според когото "ако се оправи пътят, мястото няма да се обезлюдява, а ще живне".

За местните хора равносметката е, че за пътя "се води борба вече много години".

Репортажа на Радостина Чернокова за предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени