Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия обмисля нова дългова политика

Германският министърът на финансите Олаф Шолц.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия върви към отказ от една от своите „свещени крави“ - балансирания бюджет. Сигнали за това идват не само от съуправляващата Социалдемократическа партия, но вече дори и от консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

„Черната нула“ - така наричат най-свещеното правило за бюджета на Германия след избухването на глобалната финансова криза през 2008 г. Наследство, оставено от бившия финансов министър - християндемократа Волфганг Шойбле. Негов наследник в четвъртия кабинет на Меркел обаче е социалдемократ. Олаф Шолц управлява сега ресурса, който правителствата на Меркел успяха да съберат от 2014 г. благодарение на дълъг цикъл икономически растеж, рекордно висока заетост и стабилни данъчни приходи. На фона на надигащи се търговски спорове външното търсене за продукцията на експортно ориентираната германска индустрия спада, икономиката буксува, а предизвикателствата се увеличават. Като например опазването на климата.

На 20-ти септември в канцлерството в Берлин предстои поредна „среща на върха за климата“, когато кабинетът трябва да представи конкретни идеи, например за намаляване на вредните емисии и финансирането на обещания отказ от въгледобив до 2038 г. Само затварянето на мините в регионите, където въглищата са основен поминък, ще струва на германската хазна над 40 милиарда евро. Предлаганият от министерството на околната среда нов въглероден данък ще натовари домакинствата и бизнеса с 12 милиарда евро. Мнозина смятат, че това ще е първата крачка към увеличаването на данъците във Федералната република.

Всичко това накара финансовия министър Олаф Шолц да разсъждава над възможностите за осигуряването на инвестиции чрез поемането на нов дълг. Но не само - неговата социалдемократическа партия се намира в тежка криза на идентичността, от месеци няма председател, а през есента предстоят ключови регионални избори. За социалдемократите поредният катастрофален резултат е предварително известен. Партията упорито търси мястото си, след като допусна да се обезличи в три големи коалиции с консерваторите на Ангела Меркел. А в края на годината се очаква решението й, дали да остане в управляващата коалиция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна