Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако има предсрочни избори в Италия през октомври, Салвини ще ги спечели с близо 40%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради правителствената криза в Италия в понеделник председателите на политическите групи в Сената ще определят датата за обсъждане и гласуване на предложението на „Лига” за вот на недоверие към премиера Джузепе Конте, а във вторник това ще направят колегите им от Камарата на депутатите. 

На заседанието на председателите на политическите групи в Сената демократите ще поискат първо да бъде обсъдено тяхното предложение за недоверие към вътрешния министър Матео Салвини и посочена дата за дискусия в пленарна зала. 

Демократите ще поискат във вторник и Камарата на депутатите също да даде предимство на тяхното предложение, чието разглеждане беше отложено за средата на септември.

Трябва да се спазва редът, уточниха специалисти. От друга страна, политическите партии и синдикатите не пестят критиките към Салвини и държанието му по различните митинги, организирани от "Лига" през лятото. 

Агенция АНСА цитира "Ню Йорк таймс", който пише, че "най-мощният популист на Италия управлява от плажа". Според италианския Институт за социологическо проучване обаче, ако има предсрочни избори в края на октомври, Салвини ще ги спечели с близо 40% от гласовете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени