Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на хъб „Балкан”

България и Туркменистан ще открият търговски представителства в Ашхабат и в София

| обновено на 11.08.19 в 19:18
9
министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в „Аваза“ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов
Снимка: Преслужба на МС

Възможностите за захранване на бъдещия хъб "Балкан" с природен газ от Туркменистан бяха обсъдени днес от премиера Бойко Борисов и президента на централноазиатската държава Гурбангули Бердимухамедов. Двамата разговаряха в курорта Аваза на Каспийско море. Утре в преговорите ще се включи и руският премиер Дмитрий Медведев. 

В Аваза Борисов коментира и изгледите за мащабни инвестиции в България от "Фолксваген" и "Хюндай". 

Преди утрешната си среща с Дмитрий Медведев Борисов беше категоричен, че доставката на туркменски газ до България няма да е в ущърб на Русия: "Аз винаги съм работил на базата на взаимния интерес. Интересът е да се търсят повече пазари и да се продава повече газ. То не е в ущърб на руската страна. Имаше години, в които отношенията бяха не точно такива, каквито ни се иска. В момента са добри и на Запад ние сме първите, които Тюркменистан има. Така че в момента, това говорих и с президента на четири очи, утре ще говориме и с руския премиер, суапови сделки за над 5 милиарда кубически метра отиват за Русия от тука, три тръби имат огромни".

Вторият южнокорейски потенциален инвеститор в България, за който стана ясно днес, е най-големият производител на акумулаторни батерии: "Те са в момента в България, очакваме и за септември готвим, то е за над милиард и половина", уточни още премиерът. По думите му, борбата за завода на "Фолксваген" в България продължава, но това не означава, че отношенията с Турция ще се влошат: "Турция е наш стратегически партньор и съсед. За наше най-голямо съжаление, със скъсано споразумение с ЕС за бежанците. Това е като на футболния терен. Излизат отборите, бият се, макар че им казах, давайте, борете се докрай. И той знае, но трябва да бъдеме истински конкуренти, но приятели. Докато съм аз, ще имаме добросъседски приятелски отношения с всички съседи".

Премиерът е категоричен обаче, че завод за автомобили у нас ще има, дори да не е на "Фолксваген": "Макар че съм, продължавам да бъда оптимист, защото вярвам в това, което предлагаме, интересът ще е голям и ние ще имаме завод за автомобили, това мога да ви го гарантирам". По повод обявените по-рано разговори, които правителството води с втори южнокорейски инвеститор, премиерът обясни, че става дума за завод за акумулаторни батерии. Борисов посочи, че за инвестицията на германски автомобилостроител сме конкуренти с Турция, но същевременно и приятели. 

В София и Ашхабад съвместно скоро ще се открият търговски представителства, каза премиерът. Целта е да се ускорят икономическите отношения: "Нашият посланик, за да дойде, примерно от Баку, трябва да вземе ферибота, да дойде, да си вземе хотел, да си търси кола, което ще му струва една седмица и няколко хиляди долара. Имаме ли проблем с едно помещение в София 100 квадрата – нямаме. Те също нямат", каза премиерът.

Президентът на Туркменистан е поканен да посети България. Възможно е това стане и в началото на следващата година, ако се подготвят конкретни сделки. Интерес към България има: "Лекарства, фармация, ветеринарна медицина, високи технологии с добавена стойност, нашите индустриални зони", подчерта Борисов.

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, в „Аваза“ бяха подписани двустранни документи за сътрудничество между България и Туркменистан в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи. В рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество беше подписано споразумение за сътрудничество в областта на пощенските и електронните съобщения и информационните технологии. Акцент на документа е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните принципи и либерализацията в сектора на съобщенията. Между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан беше подписан Меморандум за сътрудничество, който ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса и ще насърчи инвестиционните процеси в двете страни. БАИ и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан ще засилят сътрудничеството си в областта на инвестиционните проекти, обмена на информация за привличане на инвестиции, създаването на нови бизнес партньорства, с цел излизане на трети пазари и изпълнение на съвместни проекти между двете страни. В сферата на младежта и спорта ресорните министерства на България и на Туркменистан се договориха да насърчават сътрудничеството между спортните институции, спортните федерации и други спортни организации в двете държави в областта на спорта за високи постижения; спорта за всички; спортната наука и спортна медицина; борбата срещу допинга в спорта. Подписан беше също Протокол от Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. Извън работата на междуправителствената комисия беше подписана Програма за сътрудничество между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Туркменистан в периода 2020-2021 г. 

От българска страна документите бяха подписани съответно от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Туркменистан (със седалище в Баку, Република Азербайджан) Николай Янков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна