Eмисия новини
от 22.00 часа

Италианският сенат решава кога да бъде вотът на недоверие към правителството

Лидерът на "Лига" Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се италианският сенат да реши днес за кога да бъде насрочен вот на недоверие към правителството.

Миналата седмица Матео Салвини - лидерът на крайнодясната партия "Лига", внесе вот на недоверие срещу правителството, съставено от неговата формация и популисткото движение "Пет звезди". Салвини се надява на предсрочни избори през есента, след които той да стане новият премиер на Италия.

Този план обаче среща неодобрение от страна на партиите, от чиято подкрепа лидерът на "Лига" се нуждае. Междувременно коалиционният партньор на Салвини - Луиджи ди Майо, заяви, че да се предизвиква правителствена криза в този момент е "глупаво и опасно".

Напрежението между коалиционните парньори се засили особено след като миналата седмица те се скараха по време на гласуване на важен и скъп проект за жп връзка с Франция.

Критики срещу искането за спешни избори бяха отправени и от бившия италиански министър-председател Матео Ренци. Той заяви, че на страната й трябва преходен кабинет, подкрепен от всички партии.

Ренци предложи политическите сили да се обединят зад "институционално" правителството, за да бъде спасена Италия от "екстремистки" уклон и да бъдат подготвени избори без да се бърза.

Още от