Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соколов: Не успяхме да затворим мача в третия гейм

Цветан Соколов в действие.
Снимка: БТА

Волейболните национали изразиха съжаление, че не успяха да победят олимпийските шампиони от Бразилия, след като допуснаха обрат във Варна за 2:3 гейма и не успяха да се класират за Токио 2020.

"Случи се това, че не успяхме да се възползваме от една ситуация в третия гейм, от една контраатака, която трябваше да затворим в наша полза, но не успяхме - коментира Цветан Соколов. - Не успяхме да победим олимпийските шампиони. След като мачът е свършил, каквото и да говорим, Бразилия победи и се класира на олимпиада. Шансове винаги има, както и днес имахме шанс да се класираме. Европейската квалификация, която ще се проведе, е едно мини европейско първенство от най-силните европейски отбори. Отиваме да играем една руска рулетка, никой не знае какво ще се случи там, защото ще играем, ако не се лъжа 7 мача за 8 дни. Да се надяваме да сме здрави, да тренираме и да се подготвим по най-добрия начин. Не бих казал, че е лесно да се вдигнат главите след този обрат. Ние бяхме много близко до класирането и изведнъж ни се изплъзна. Не успяхме, за което съжаляват всички в нашия отбор. Имахме възможност да направим нещо голямо."

"В този мач имахме първите два гейма и половина, за съжаление не успяхме да натиснем достатъчно съперника - призна изигралият най-добрата си среща в националния отбор Мартин Атанасов. - Имахме нашите моменти и в четвъртия, и в петия гейм. Просто не издържахме на напрежението. Бразилците заиграха доста по-силно, на нас ни спадна играта и започнахме да бъркаме, не можахме да отиграем лесните ситуации и оттам дойде и спадът на играта. Има и такива мачове, просто играеш, играеш и всичко върви, а изведнъж почват да идват грешки. Може да се каже, че след три-четири по-елементарни грешки тръгна всичко надолу. Тези неща понякога се случват и може би малко повече опит ни липсваше в тези ситуации, понеже двамата посрещачи бяхме по-млади. Не че се оправдавам с това, но може би във важните ситуации малко повече опит ни липсваше. На европейската квалификация ще бъде много по-трудно, отколкото сега. Ако играем, както играхме първите два гейма, със сигурност ще отидем на Олимпиада, на това не се случва всеки ден. Една такава форма не се поддържа толкова лесно и със сигурност на втората квалификация ще бъде доста по-трудно. Наистина се надявам да се класираме, но както казах - хората не трябва да имат толкова големи очаквания, както сега. Това беше наистина най-важният мач, имаме около 9 дни почивка, да си изчистим главите повече психически, отколкото физически. За Европейското първенство - това е един друг турнир, съвсем различни мачове са. Уникална атмосфера днес. Наистина просто залата беше препълнена. Уникално чувство, особено първите два гейма летяхме, но след това не се получиха нещата. Искам да благодаря на цяла България за силната подкрепа. Ще пробваме да ги зарадваме в другия турнир".

Мартин Атанасов преодолява блокадата на Бразилия.

Разочарован беше и селекционерът Силвано Пранди.

 "Не успяхме да поддържаме нивото, което имахме през първите две части. Допуснахме грешки и победата на Бразилия е напълно заслужена - призна италианският специалист.-  Няма как да съм доволен от това, че сме загубили мача. Със сигурност сега, ако си говорим за това, че сме играли силно и сме направили много хубави неща това ще е по-скоро да си говорим вътре в отбора и да се утешаваме. При мен в момента абсолютно преобладава горчивината и наистина голямото разочарование от пропуснатата възможност да постигнем тази цел. Тепърва трябва да мислим, може би като минат два-три дни, малко да поотминат емоциите, и тогава да анализираме това, което направихме в този мач днес. Абсолютно е ясно, че европейската квалификация за олимпиадата ще е изключително трудна. Наистина днес имахме страхотен шанс, но за съжаление не успяхме да го материализираме и това е истината. За мен важно да се подобряваме като представяне, да видя къде не сме постъпили както трябва, къде може да се представим по-добре и с работа в тренировъчния процес да подобрим още играта си. Възможно е за Европейското първенство да добавим нови състезатели, които не бяха включени в списъка от 25 играчи за олимпийската квалификация. Няма как да имам някакви гаранции, това е самото естество в работата на всеки треньор, но в крайна сметка докато от федерацията смятат, че аз съм подходящият треньор да върши тази работа, аз ще съм тук и ще продължавам да работя за постигане на високи цели. Ако преценят в един момент, че аз вече не съм полезен и няма какво повече да дам, нормално е пътищата ни да се разделят. С оглед на приключилия мач със сигурност от една страна погледнато бих могъл да гледам позитивно на това, че направихме толкова силен мач срещу един от трите най-силни отбора в света. Ако гледаме като показатели и статистика, в някои отношения сме се справили по-добре от тях, но със сигурност остана голямата горчивина, че не успяхме да постигнем резултата, който ни трябваше".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна