Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Калайков: От 40 години се чака построяването на Националната детска болница

Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова

Архитекти и инженери се обявиха против начина, по който е зададена обществената поръчка за строителството на Националната детска болница, и подадоха сигнал до министъра на здравеопазването. Според тях тя е опорочена. 

Избраната процедура за проектиране, строителство и авторски надзор, т. нар. "инженеринг", е неподходяща. Сега за болницата няма и ясна концепция, а липсата на такава няма да позволи да се избере подходящ изпълнител. Техническото задание е непълно, гласи още експертната позиция, а може да са нужни и допълнителни пари за изграждането на жизнено важни за една болница системи.

Доц. д-р Димитър Калайков от Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София обясни пред БНР, че са очаквали през септември да започнат действия по осъществяване на проекта за национална детска болница. Той уточни, че Инициативният комитет в болницата, в която той работи, ще реши дали ще има нови протести.

"По отношение на заплащането ние постигнахме увеличение на цените на всички клинични пътеки в педиатрията и от това ще се облагодетелстват всички детски отделения", каза той изрази надежда през октомври да бъдат увеличени заплатите на персонала в Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" д-р Калайков заяви, че от 40 години се чака построяването на тази болница:

"Нали разбирате, че когато обществената поръчка е за сума от около 100 млн. лв., колко интереси са намесени от страна на строители, проектанти и т.н. Нас ни интересува да бъде построена качествено болницата и не да чакаме още 10-15 години. Надяваме се тези неща да бъдат изчистени бързо и да не се забави с години, а с няколко месеца". 

Цялото интервю на Лора Търколева с д-р Димитър Калайков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна