Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатоли Стайков: Няма как толкова дълго да управляваш Русия, ако нямаш желязна ръка

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Путин най-вероятно има своя слаба страна, но само той я знае". Така журналистът Анатоли Стайков коментира пред БНР 20-годишното управление на Владимир Путин.

Според него Путин от 1999-а г. няма нищо общо с Путин от 2019-а година. "От либерал, в момента той е може би най-твърдият консерватор в света, нещо което е напълно обяснимо. Няма как да се задържиш толкова дълго време да управляваш една страна, като Русия, ако нямаш желязна ръка", добави той. 

По повод протестите в Москва с искания за свободни местни избори, журналистът коментира:

"Протестърите в Русия трябва да бъдат готови да изядат много бой, което вече се случва. Този път Кремъл сериозно вдигна мерника на Алексей Навални. Решиха да го ударят по най-болното място - по парите му. ... Путин нямаше да бъде този силен човек в света, ако не беше сигурен, че нещата у дома са наред".

По думите му Путин е доказал, че много добре знае как да бърка елегантно в душата на руснаците.

Журналистът коментира и протестите в Румъния. Десетки хиляди излязоха на мирен протест на 10-и август срещу правителството в румънската столица Букурещ. Демонстрацията беше организирана по повод годишнината от смазването на протеста, когато демонстранти се опитаха да нахлуят в сградата на правителството. 400 души бяха ранени миналото лято. 

"Проблемът на Румъния, очевидно, е правителството. Сегашното е малко по-различно от това, което беше командвано в сянка от Ливиу Драгня, поне в очите на Брюксел. ... Румъния е много ключова държава - в нея са разположени елементи от противоракетната отбрана на Пентагона".   

В заключение Стайков заяви, че протестиращите в Румъния имат повече козове в ръцете си, отколкото в Русия, защото:

"Властимащите на Балканите се сменят често и рядко смеят да пипат с твърда ръка, което за Путин не е проблем - както в Русия, така и в чужбина".

Цялото интервю на Лора Търколева с Анатоли Стайков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени