Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на глобалните растежни перспективи в резултат на търговската война, отчита институтът Ifo

През лятото икономическите перспективи се влошават във всички части на света в резултат на ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай, показват резултат от проучване на немския икономическо институт  Ifo, цитирани от агенция Ройтерс.

Институтът Ifo отбеляза, че неговото тримесечно проучване сред близо 1200 експерти от повече от 110 държавни показва, че текущите икономически условия и очакванията в бъдеще са се влошили през третото тримесечие на годината.

"Експертите очакват значително по-слаб растеж в световната търговия", отбеляза президентът на Ifo Клеменс Фюст, добавяйки, че търговските очаквания вече са ударили най-ниското си ниво от началото на търговската война през миналата година.

"Респондентите също така очакват по-слабо частно потребление, по-ниска инвестиционна активност и спадащи краткосрочни и дългосрочни лихвени нива", посочи шефът на института Ifo.

Резултатите от проучването на водещия немски институт е факт, след като в петък американският президент Доналд Тръмп заяви, че той все още не е готов на търговска сделка с Китай и дори постави под въпрос планираният за септември нов кръг от търговските преговори, подсилвайки притесненията на финансовите пазари, че спорът между Вашингтон и Пекин е малко вероятно да приключи в скоро време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна