Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За уикенд крепостта Траянови врата се превръща в историческа сцена

Траки, римляни, прабългари и готи на национален събор на реконструкторите

4
Снимка: Фейсбук

На 17 и 18 август крепостта Траянови врата ще се превърне в сцена на античен фестивал под надслов "Траянови врата - величие и памет". Организаторите обещават интересен и зрелищен поход през историята чрез представянето на пълнокръвна визия за исторически събития, която ще дообогати наученото от книгите и учебниците.

За първи път самите реконструктори поемат както организацията, така и финансирането на фестивала, обясни в предаването „Рано в неделя“ Димитър Спасов, председател на сдружение „Дукс Антика“. По думите му на призива да се включат в националния реконструкторски събор са откликнали мнозина от занимаващите се с възстановки на минали събития и епохи.

Мястото и датата не са случайни – с проявата ще бъде отбелязана годишнина от победата на цар Самуил над Василий II, известен като „Българоубиец“.

Съборът на историческите реконструктори - пъстра картина на вековете

„Обикновено когато се прави такава реконструкция, се затваря в определена епоха, за да се покаже точно нещото, което се е случило. Но понеже сега форматът отиде на събор на историческите реконструктори, ние ще го отворим и ще може да видят посетителите както хора, преобразени като древни траки, така и римляни, прабългари, готи. Най-различни периоди ще можем да покажем. Ще бъде още по-интересно и пъстро.“

Целта е да се създаде както образователен, така и насочен към туризма продукт, подчерта Димитър Спасов и даде пример с родния му Свищов.

„В нашия стар римски град, който е до града – Нове, за трите дни на фестивала, който се провежда един път в годината, минават десетки пъти повече, отколкото през цялата година. Изобщо реконструкторската работа, поставена в услуга на туризма, значително увеличава атрактивността на всеки един обект, на всяко едно събитие.“

Българските исторически фестивали не отстъпват на западните модели

Жасмин Първанов е председател на Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол“ от Варна. Дейността му е насочена към реконструкция предимно на периода на ранното Средновековие, но се занимава и с организацията на по-широк спектър от исторически фестивали.

Двамата са категорични, че в България нивото на подобни фестивали с поглед към миналото е съизмеримо с това в западните страни. „Още повече, че тук, на тези места, още от I век, а и преди това, са се случвали едни от най-важните събития в цялата европейска история, така че е редно тук да имаме и най-богата реконструкторска дейност откъм периоди“, заяви Димитър Спасов.

Фестивалният календар с исторически възстановки до края на годината е богат – предстоят такива в крепостите Хоталич край Севлиево (варварски събор) и Туида край Сливен. От началото на годината са организирани осем събития с исторически характер, поясни Димитър Спасов.  

Още за магията на историческите възстановки чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия