Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статистиката отчете 1260 лева средна заплата

Снимка: БГНЕС

Средната работна заплата в страната през второто тримесечие е 1260 лева. Спрямо първото тримесечие на годината тя се повишава с 4,3 на сто, сочат данните на Националния статистически институт.

Спрямо същият период на миналата година средната заплата през второто тримесечие на 2019 в общественият сектор нараства с 11,9 на сто, а в частния с 12,4 процента. Данните на националната статистика сочат, че икономическите дейности с най високо средно възнаграждение за второто тримесечие на тази година са създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения с 3053 лева, следвани от финансови и застрахователни дейности с 2 174 лева.

На другия полюс традиционно са хотелиерството и ресторантьорството с едва 783 лева средна заплата, както и строителството с 974 лева. Наетите лица към края на юни нарастват малко с над 33 хиляди души и достигат два милиона и 350 хиляди.

През април тази година средната брутна месечна работна заплата беше в размер на 1281 лева, през май се понижи до 1246 лева, преди да нарасне слабо през юни до 1253 лева, показват предварителни данни на НСИ.

                             Графика на средната брутна работна заплата по месеци


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени