Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е платила 2,2 млрд. лв. за новите изтребители

Самолет Ф16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е платила близо 2,2 милиарда лв. за новите изтребители, съобщиха от Министерството на отбраната. От там отбелязват, че с тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет.

Според информацията на министерството, преводът е бил нареден още в четвъртък. Сумата е била платена чрез Министерството на отбраната до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността. Там има сметка на името на страната ни.

Плащането се случва почти три седмици, преди да изтече срокът на американската оферта. Четирите предложения за подписване на пакета договори за изтребителите важаха до началото на септември.

За събирането на сумата правителството на три пъти емитира дълг в общ размер на 700 милиона лева, за да попълни нужните средства преди това одобрените 1,8 млрд лева.

Очаква се сумата да носи лихва от 1,5%, докато е в банката.

Първите два самолета трябва да бъдат доставени до средата на 2023 година. Четири бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023-а  година, а последните - през първото тримесечие на 2024 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна