Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският външен министър Зариф обвини САЩ, че са "наводнили" Персийския залива с оръжие

Мохамад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви пред телевизия "Ал Джазира", че САЩ и техните съюзници застрашават безопасността на региона на Персийския залив и го превръщат в "кибритена кутия, готова да се възпламени".

В интервю, публикувано в понеделник, Зариф подчерта, че водният път на Персийския залив е "тесен и ще стане по-малко безопасен, тъй като чуждестранните кораби увеличават присъствието си в него“ и продължават "да го заливат с оръжие".

През юли САЩ и техните съюзници решиха да увеличат присъствието си в Персийския залив в отговор на завземането от страна на Иран на британски петролен танкер и на други инциденти, свързани с чуждестранни кораби, за които Вашингтон обвинява Техеран.

Междувременно Иран вече предупреди Израел относно неговото присъединяване към ръководената от САЩ коалиция в Ормузкия пролив и добави, че Техеран няма да се "колебае да защити" националната си сигурност, която е застрашена от "извънрегионално присъствие".

В петък Техеран предупреди Израел, твърдейки, че подобни действия биха представлявали "крещяща заплаха" за иранската национална сигурност. Коментарите дойдоха само ден, след като израелският министър на външните работи Израел Кац заяви, че страната ще се присъедини към ръководената от САЩ коалиция в опит да "защити търговските пътища" и "да спре иранското укрепване в региона".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна