Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пендаровски настоя за бързо разследване, обвинения и наказания по аферата "Рекет"

Снимка: БГНЕС

Корупционната афера "Рекет", която тресе политическата и съдебната власт в Северна Македония, трябва да бъде разнищена, за да не попречи на евроаспирациите на държавата.

С това послание се обърна днес президентът Стево Пендаровски към сънародниците си. И настоя за бързо разследване, обвинения и наказания за всички, чиято вина се докаже - без значение какви са. И освен съдебна, да се понесе и политическа отговорност независимо дали става дума за членове на опозицията или на властта:

„Отговорност трябва да има. И по хоризонтална, и по вертикална линия. Отговорности трябва да следват за всички, чиято вина се докаже, без разлика дали става въпрос за обвинители, членове на политически партии, бизнесмени или политици. Никой не трябва да бъде над законите в тази земя. Ничия партийна или политическа принадлежност не трябва да е по-силна от правдата. Онези, които не го знаят и не го почитат, трябва да отстъпят мястото си на онези, които го знаят и почитат“.

Аферата "Рекет" е свързана с бизнесмен на име Боян Йовановски, който се твърди, че е посредничил между ръководителката на спецпрокуратурата Катица Янева и обвинен в крупни финансови престъпления богаташ, за да бъде той третиран благосклонно от обвинението. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настоява за оставка на правителството и предсрочни избори.

Според президента Пендаровски обаче това не би било в интерес на Северна Македония поне до края на годината, когато се очаква страната да стане членка на НАТО и да има вече дата за начало на преговори с Европейския съюз. Освен това Пендаровски смята, че преди нови избори е по-добре да се направи дълго отлаганото преброяване на населението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени