Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската война САЩ-Китай и страховете от рецесия провокират спад на Уолстрийт

Американските акции се понижиха в началото на търговията в понеделник, тъй като продължаващата търговска война САЩ-Китай засили инвеститорските опасения, че тя може да вкара глобалната икономика в рецесия.

Негативно влияние на пазара на акции на Уолстрийт оказва и днешното ново поевтиняване на китайския юан, което сякаш увеличава риска от прерастване на търговската война между двете водещи световни икономики във валутна война.

Петъчното изказване на президента Доналд Тръмп, че той не е готов да постигне сделка с Китай, също вреди на инвеститорския риск-апетит, тъй като засилва притесненията, че в скоро време няма да се намери решение на търговския спор между Вашингтон и Пекин.

Напрежението на финансовите пазари се подсилва и от анализ на банката Goldman Sachs, според който нарастват страховете, че търговската война САЩ-Китай може да доведе до икономическа рецесия. В същото време голямата американска банка вече не очаква постигане на търговска сделка преди президентските избори в САЩ през есента на 2020-а година.

Агенция "Мудис" също предупреди за негативно влияние и върху двете водещи икономики от предложените от САЩ нови мита от 10% върху вноса на китайски стоки за 300 млрд. долара, които да влязат в сила от 1-ви септември.

И немският институт Ifo отчете влошаване на глобалните растежни перспективи в резултат на търговската война.

Допълнителен негативен фактор са и продължаващите мащабни протести в Хонконг, след като стотици демонстранти продължават и днес да блокират основното хонконгско летище, което доведе до отмяна на над 100 полета и накара Китай да определи това като "тероризъм".

Около 90 минути след началото на днешната търговия на Уолстрийт индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 250 пункта (спад с 1,02%), широкият индекс S&P500 - с 0,94% и технологичният Nasdaq Composite - с 0,98%. По този начин и трите индекса задълбочат техния петъчен спад и техните понижения през цялата отминала седмица съответно с 0,8%, с 0,5% и с 0,6%.

10 от 11-те основни подиндекса на S&P500 са търгуват на "червена" територия, като най-солиден спад с 1,47% бележи финансовия подиндекс и в частност банковия подиндекс, който се понижава с над 2% на фона на по-ниската доходност на държавните облигации.

Акциите на водещите американски компании, влизащи в т.нар. група FAANG, включваща Facebook, Amazon.com, Apple, Netflix Inc и Alphabet (компанията-майка на Google), които бяха в основата на възходящото движение на Уолстрийт през настоящата година, поевтиняват съответно с между 0,2% и 1,07%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна