Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският Сенaт се събира утре, за да определи дата за искания вот на недоверие към правителството

Италианският Сенат ще се събере утре в пълен състав, за да определи кога да насрочи заседание по искания вот на недоверие срещу правителството, предаде Ройтерс.

До това решение се стигна, след като днес лидерите на партиите от управляващата в Италия коалиция и председателите на всички парламентарни групи не успяха да се споразумеят за графика на разискванията.

Повечето от тях бяха склонни дебатите за вота на недоверие да бъдат насрочени за 20 август, но поради липса на съгласие се наложи прекратяване на лятната ваканция на сенаторите и насрочването на утрешното заседание в пълния състав на Горната камара на италианския парламент, предаде ДПА.

По-рано в медиите се появи информация, че около 20 август премиерът Джузепе Конте ще говори пред Сената.

До правителствената криза се стигна, след като вицепремиерът и вътрешен министър Матео Салвини от крайнодясната управляваща партия "Лига" заяви, че различията с коалиционния им партньор, популистите от Движението "5 звезди", са станали твърде големи и трябва да се произведат предсрочни избори.

Самият Салвини би искал те да са през октомври, но днешните разногласия се тълкуват като пречка за неговото желание за предсрочни избори наесен.

Ако вотът против коалиционното правителство на премиера Конте все пак бъде успешен и правителството на практика приключи мандата си, щафетата се поема от президента Серджо Матарела, който трябва да реши дали да има нови избори, или да възложи на друг партиен лидер да състави правителство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна