Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Костов: България спазва всички правила от Европейската пътна карта за борба с АЧС

"В момента България спазва изцяло правилата, разписани в Европейската пътна карта за борба с африканската чума по свинете (АЧС). В страната има регистрирани 32 случая, в различни райони, на намерени мъртви диви свине - доказано от АЧС. Около всеки един такъв случай има определена зона от 200 кв.км, в която всички дейности в гората се забраняват, и това е направено със заповедта на министъра от преди 2 седмици. В тези зони са забранени дърводобивът и всички дейности, които са традиционни". Това обясни пред БНР доц. Георги Костов - лесовъд и съветник на министъра на земеделието, с ресор "Гори". 

Той уточни, че областните епизоотични комисии могат да вземат решение за т.нар. "неотложни" дейности, но дърводобивът не е неотложен в средата на лятото.

"Тези зони са маркирани от държавните горски стопанства и регионалните дирекции по горите. За съжаление, това нещо не е стигнало до ушите на всички изпълнители, особено в общинските структури. Затова от вчера текат проверки по места, защото без изпълнението на тази заповед, ние сме пред опасност от компрометиране на мерките", добави доц. Костов.

"Няма забрава за дърводобив в Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и Софийско. На другите места има не тотална забрана, а в определени райони - най-много са забраните в Северна България - в районите на Русе, Монтана, Силистренско. Зоните са маркирани и в тях не само дърводобивът е забранен, забранено е влизането в тези райони, с изключение на лица, които извършват претърсване за нови случаи на мъртви диви свине, тъй като мъртвите животни са основен източник на зараза", обясни той в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

По думите на експерта в случаите на неотложна дейност се действа при строги правила и проверки при влизане и при излизане от зоните.

За сигнали, ако някъде се извършва нарушение, могат да се подават на телефон 112.

Цялото интервю на Веселина Миланова с доц. Георги Костов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!