Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски съд решава дали е законно разпускането на парламента, за да има Брекзит без сделка

Британският премиер Борис Джонсън иска да разпусне парламента, за да наложи Брекзит без сделка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания ще бъде задействана процедура за предотвратяване на опита на премиера Борис Джонсън да разпусне парламента, за да наложи Брекзит без сделка. Очаква се съдът в Единбург да постанови, че разпускането на парламента, за да може Великобритания да излезе от ЕС без сделка, е „незаконно и неконституционно“.

Внасянето на съдебната процедурата се подкрепя от повече от 70 депутати в двете камари на британския парламент, за да спрат премиера Борис Джонсън, който се опитва да улесни излизането на Великобритания от ЕС без сделка, като елиминира евентуалната съпротива на парламента.

По инициатива на депутати миналата година подобен случай бе отнесен от съда в Единбург до Европейския съд, който тогава постанови, че Великобритания може да анулира Брекзит без позволението на останалите 27 страни-членки на ЕС.

Адвокатът Джолиън Моъм заяви по адрес на Борис Джонсън, че „човек без мандат се опитва да разпусне парламента от страх, че ще го спре да наложи мярка, която не е желана от обществото“. „Това със сигурност не е демокрация и очаквам нашите съдилища да кажат, че е незаконно“, допълни Моъм.

Процедурата е отнесена до Върховния съд в Шотландия, защото той заседава и през лятото за разлика от английския му еквивалент. Борис Джонсън настоява Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври независимо от това дали ще бъде постигната сделка с Брюксел. По повод на идеята за разпускане на парламента, за да бъде осъществен Брекзит без сделка, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че „това просто няма да стане“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна