Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Иванов, WWF: Има натиск и нагласи срещу това ние да си сътрудничим добре с държавата

Вековни гори в Източните Родопи
Снимка: WWF България

"Министърът на околната среда и водите за пореден път застава с позиция, в която предлага отслабване, олекотяване, т.е. обезсмисляне на режимите, които пазят природата в България". Това каза пред БНР Владимир Иванов - представител на WWF България във връзка с изявлението на министър Нено Димов, че трябва да се облекчат правилата, за да има по-широк достъп до планината за всички.

Иванов уточни, че в България има само 5% защитени територии. Има само 3 национални парка. "Те са сравнително малки и са нещо, което ние имаме достатъчно ресурс, наука и страшно много други възможности в страната да практикуваме планински туризъм, за да можем да ги опазим. Ние можем да си позволим, като страна от ЕС и като финанси, да опазим тези места. Тези режими имат нужда от яснота, спазване и от популяризиране", добави той в предаването "Преди всички" и уточни:

"Табелите трябва да са ясни и готини. Текстове, които зарибяват хората и ги карат да се чувстват част от това място".

Той обясни, че има много бариери за партньорство между администрацията и неправителствените организации, които имат огромен интерес от опазване на природата. "Има натиск и нагласи срещу това ние да си сътрудничим добре с държавата", заяви Иванов

Интервюто на Веселина Миланова с Владимир Иванов можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна