Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третото издание на фестивала за съвременни изкуства "ВОДА" започва на 30 август

Третото издание на Фестивал за съвременни изкуства "ВОДА" ще се проведе от 30 август до 1 септември 2019 в Бургас.

Фестивалът се провежда в специфично пространство - плувния басейн на Младежки Културен Център в Бургас и заобикалящия го лабиринт от съблекални, бани, коридори, котелно помещение, стрелбище, фитнес зала и др. 

Програмата на фестивала представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични предизвикателства от български и международни артисти.

ФЕСТИВАЛЕН ПЪЗЕЛ дава възможност на публиката да избере свой собствен маршрут в малките пространства, заобикалящи басейна и да открие различни арт трансформации на необичайния терен. 

ОСНОВНАТА ПРОГРАМА представя разнообразни спектакли, ситуирани в главното пространство на басейна, който е с размери 25 х 12.5 метра.  В рамките на фестивала се провежда и танцов семинар с участващите артисти. Всяка година повече от 50 млади танцьори на възраст от 12 до 20 години участват в семинарите. "ВОДА" стартира през 2017 г. и предизвика голям интерес сред широката публика от различни възрасти. Около 100 артисти от Германия, Латвия, Молдова, Южна Корея, Япония и България представиха своите творби в двете издания на фестивала до сега.  КАКВО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ, ЧУЕТЕ И УСЕТИТЕ ВЪВ "ВОДА "2019?

"Dive" и "Pretense II" - две оригинални движенчески творби на Танцова трупа "Braveman" и "BK" Dance Project, или инъче казано - съвременен танц от Корея.

Актьорът и пърформър Yannick Stasiak /Франция/ ще представи своя авторски спектакъл "Fragile", както и водна инсталация, интерпретираща структурата на водата и ситуирана в малките пространства около басейна.

Спектакълът "Мандала" на David Somlo /Унгария/ ще провокира представите на аудиторията със своята отворена структура и интерактивен подход, превръщащ зрителя в изпълнител.

Българското участие във фестивала е авторскят спектакъл "Itinerary" на младата хореографка  Стефания Ханджийска /България/, драматично-танцовото представление "Студ" на Театър АТОМ /България/ и Интерактивната VR - 360 градусова прожекция на танцовия спектакъл "6:16 PM" на хореографът Росен Михайлов /България/.

В инсталационната част на фестивала ще се включат още визуални и пърформанс артисти от България и чужбина: Мариана Сърбова, Нено Белчев, Венелин Шурелов, Гергана Лазарова, Яна Василева, Пепа Паришева, Yannick Stasiak /Франция/ и Abel Korinsky/Германия/ и други.


УЪРКШОП СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ, ПЪРФОРМАНС И АРХИТЕКТУРЕН ЗВУК
В рамките на фестивала ще се проведе и Уъркшоп сесия за Съвременен танц и Пърформанс в градска среда. Уъркшоповете ще бъдат отворени за участие на млади професионалисти в областта на танца и изпълнителските изкуства от цялата страна.


Водещи:
Съвременен танц - Стефани Ханджийска /България/

Съвременен танц и Креативна практика- Jaewoo Jung  и Bo Kyung Lee  /Южна Корея/

Пространствени интеракции - интердисциплинарен уъркшоп в градска среда - David Somlo /Унгария/


ПАРТНЬОРИ:
Фестивалът "ВОДА" се реализира от Сдружение "Танц БГ" и Българска Фондация "Биоразнообразие  с подкрепата на: Община Бургас - Програма за съфинасиране на културни проекти, Младежки Културен Център - Бургас, Министерство на Културата, БНР-Бургас и с подкрепата на бургаската общественост, включила се в кампанията "Заедно за ВОДА"


БИЛЕТИ за ВОДА 2019 можете да закупите от Касата на Часовника от 15 Август 2019 г. 


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФЕСТИВАЛА:
Анонс за ВОДА 2019 : https://www.youtube.com/watch?v=xnS9EKidHAg

Документално видео за протичането на "ВОДА"през 2018 г.:

https://www.youtube.com/watch?v=dfkW4DBz_WQ

FB СТРАНИЦА: https://www.facebook.com/waterfestburgas

YOUTUBE КАНАЛ: Search: https://www.youtube.com/channel/UCACph3V1c8LDeajPe3am-HA


ВИДЕО ОТ ФЕСТИВАЛА:

Репортаж на Телевизия Канал 0 за"ВОДА" 2018 г.:

https://www.youtube.com/watch?v=tQhAjE4i6oQ

Фотографии от фестивала 2018

https://www.facebook.com/pg/waterfestburgas/photos/?tab=album&album_id=268653230440441

Видео от пространствата и фестивалния пъзел на "ВОДА"през 2017 г.:

Концерт в басейна: https://youtu.be/AkGrEqzbGzY

Видео инсталация в стрелбището: https://youtu.be/D6qxn1-bv64

Изложба в котелно помещение 1: https://youtu.be/38yf4qWdZEY

Видео инсталация в котелно помещение 2: https://youtu.be/jPn3wDiPoI4

Спектакъл в басейна: https://youtu.be/jJFadhWEwD4


Снимка

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени