Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп директно е поискал от японския премиер Абе да купува американски селскостопански продукти

Доналд Тръмп и Шиндзо Абе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп директно е поискал от японския премиер Шиндзо Абе неговата страна да закупи американски селскостопански продукти за "огромна сума", съобщи във вторник информационната агенция Киодо (Kyodo), позовавайки се на неидентифицирани източници от японското и американското правителство.

Според информацията на Киодо Тръмп е поискал от Япония да закупи специфични продукти като соя и пшеница, като самото искане е отделно от рамките на текущите търговски преговори между Вашингтон и Токио.

По-рано този месец бизнес агенцията Nikkei съобщи, че Япония и Съединените щати са се договорили да се насочат към широко споразумение за двустранна търговия до септември, като се стремят да преодолеят различията в мненията относно тарифите за говеждото меси и за автомобилния сектор.

Агенция Киодо заяви, че японското правителство ще обмисли своя отговор, като едно от предложенията, които може да отправи към Тръмп, е закупуването на селскостопански продукти от САЩ под формата на подкрепа с храна за африканските страни.

Покупките ще бъдат на стойност няколкостотин милиона долара, включително транспортните разходи, допълва японската агенция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени