Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич ще бъде реконструирана

Снимка: БГНЕС

След повече от три години борба с институциите къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич ще бъде реконструирана. Усилията на Регионалния исторически музей и на Община Добрич са на път да бъдат увенчани с успех, след като беше подписан договор с фирма-изпълнител на проекта. Така една от знаковите сгради за историческата памет на Добрич ще бъде съхранена.

През настоящата 2019 година се навършват 120 години от първото стъпване на Адриана Будевска на театрална сцена.

Сумата, отпусната от Министерството на културата, е 64 хиляди лева, към тях музеят е отделил от собствените си средства още 12 хиляди.

„По проекта, който е изготвен, тази сграда, която съществува в момента, ще бъде съборена. Самата къща ще бъде преместена малко встрани, за да може да отговаря на всички изисквания, съвременни. Трябва да има и подстъп за хора с увреждания“, поясни заместник-кметът по хуманитарните дейности в Община Добрич д-р Емилия Баева.

През 1976 година оригиналната къща на Адриана Будевска е била съборена и изградена наново, като са били допуснати леки неточности спрямо оригинала. При сегашната реконструкция проектът е направен така, че да повтори изцяло оригинала, благодарение на богатия снимков материал, запазен в Регионалния исторически музей, посочи директорът му Добри Добрев.

„Къщата ще се събори и ще се вдигне по автентични данни. Есента всичко трябва да е приключило“, увери той. Крайният срок за отчитане на проекта е 15 ноември.

Богатият архив, посветен на актрисата и съхраняван в музея, се излага в по-малки експозиции на различни места в страната, но най-после ще се върне обратно „у дома“, споделя главният уредник Кремена Митева и припомня, че на 17 август 1976 година къщата е обявена за исторически паметник на културата в „Държавен вестник“.

Планира се мястото да бъде използвано не само като музей, но и като творческа работилница за деца в изпълнение на проект на МОН „Музеят в училище и училището в музея“.

„Ние сме предвидили едната зала да бъде нещо като учебен музей, в реконструираната къща-музей, така че да се работи с различни възрастови групи, най-вече ученици, като акцентът е литературата в театъра. Имаме предвид изработка на мини декори, рисунки на костюми, театрални, правоговор – сценична и публична реч“, разказа още Кремена Митева.

Повече от 30 години мястото, на което се намира домът на Адриана Будевска, е било апетитен парцел за редица инвеститори. По същата причина целта на предишното местно управление е била къщата да бъде извадена от списъка на паметниците на културата.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени