Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Широк кръг заболявания третират с нова апаратура за физиотерапия в 14-и ДКЦ

Снимка: Златина Йовкова

Широк спектър от заболявания могат да бъдат третирани с обновената апаратура в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в 14-ти Диагностично-консултативен център в столицата. От възпалителни състояния на носоглътката, през неврологични заболявания и труднозарастващи рани - отделението разполага с една от най-модерните бази сред общинските лечебни заведения. Не случайно националните отбори по художествена гимнастика се доверяват на тази поликлиника, а нейният директор е лекар на състезателките ни.

14-и Диагностично-консултативен център в  ж.к. "Иван Вазов" разполага с едно от най-добрите общински отделения по физиотерапия и рехабилитация. Специалистите, работещи там, могат да третират неврологични заболявания, такива на носоглътката, състояния след травми, отоци, хематоми и мускулни разтежения. Пациентите, посещаващи 14 ДКЦ са както изключително физически активни, така и трудноподвижни, каза началникът на отделението д-р Юлия Илиева:

При нас идват пациенти за профилактика или в много начален стадий на някакво заболяване, но идват и много тежки пациенти и ние обслужваме пациенти в инвалидни колички, които изобщо нямат възможност за движение. Разполагаме с апарати за раздвижване на раменна става, лакътна става, гривнена става, пръсти, тазобедренна, колянна и глезенна става. Другата апаратура, която е закупена, е за ударно-вълнова терапия, предназначена за лечение на остра и хронична болка. Този апарат е от ново поколение и работи на принципа на високочестотни ударни вълни, смята се, че може да замести някои инвазивни процедури.

Има също високоенергиен лазер, който позволява навлизането на различна дълбочина в различни тъкани.  Инвестираните от Столичната община средства за новата апаратура са над 160 000 лв., а тези подобрения не са единствените, каза директорът на 14 ДКЦ д-р Милен Димов:

Предстои по-нататък включването на колега, който да консултира пациенти с тежки гръбначни изкривявания. Това е един проект, който ще започне от есента. Става въпрос за български лекар, работещ във водеща болница в Германия.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че през последните четири години са вложени над 55 млн.лв. в общинското здравеопазване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна