Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо ускоряване на инфлацията в САЩ през юли

През юли потребителската инфлация в САЩ нарасна малко по-силно от прогнозите в резултат на по-високи цени за енергия и за други стоки и услуги, но това едва ли ще доведе до промяна на пазарните очаквания, че Федералният резерв ще понижи отново водещата американска лихва на заседанието през следващия месец с оглед на влошаващите се търговски напрежения и забавящата се глобална икономика.

Според Департамента по труда индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през юли с 0,3% спрямо предходните два месеца, когато се повиши с по 0,1%, потвърждавайки прогнозите на финансовите пазари. На годишна база обаче растежът на потребителските цени се ускори до 1,8% от 1,6% през юни и очаквания за повишение с 1,7 на сто.

Цените на бензина скочиха през юли с 2,5% след спад с цели 3,6% месец по-рано, докато енергийните цени като цяло се увеличиха с 1,3%, а цените на храните останаха на нивата от месеците май и юни.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче се повиши с 0,3% за втори пореден месец при очаквания за малко по-скромен с 0,2% спрямо юни, докато на годишна база растежът на основната инфлация се ускори изненадващо до 2,2% от 2,1% през предходния месец и прогноза за ново повишение с 2,1 на сто.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нараства около и малко над важното целево ниво на банката от 2 на сто, продължава да няма сериозни индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск.

С оглед на това днешните малко по-високо инфлационни данни няма да доведат до съществени промени в пазарните очаквания, че Федералният резерв отново ще понижи основната си лихва на следващото редовно заседание през септември. Редица от американските централни банкери продължава да се притесняват, че неотдавнашната ескалация на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин ще навреди и на без това отслабващата световна икономика, допринасяйки за забавяне и на икономическия растеж в САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!