Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете камари на италианския парламент решават кога да е вотът на недоверие към премиера Конте

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия тази вечер първо Сенатът, а след това председателите на политическите партии в Камарата на депутатите ще трябва да решат, кога да бъде гласуван вот на недоверие към премиера Джузепе Конте.

Предложението за вота направи „Лига”, която беше в правителствена коалиция с „Пет звезди”, но реши, че вече е без мнозинство в парламента след вота за високоскоростната жп линия Торино – Лион.

Сенатът ще гласува на коя дата да е вотът на недоверие към Конте. До него се стигна, след като вчера председателите на политическите партии не постигнаха единомислие. Партията на демократите, „Пет звезди”, „Свободни и равни“ и „Независими“ предпочитат това да стане на 20-и август, преди всичко заради традиционния ваканционен период, свързан с официалния празник Успение Богородично на 15-и август, докато „Лига”, „Братя на Италия” и „Форца Италия” искат това да стане утре. 

След като Сенатът приключи работата си, е ред на Камарата на депутатите, в която председателите на политическите партии в нея също трябва да решат кога да се проведат дискусиите и вота за недоверие към Джузепе Конте.

Обстановката е много напрегната и неясна, защото „Пет звезди”, Партията на демократите, „Свободни и равни” и „Независимите“ търсят начин за общ език по между си, за да няма предсрочни избори. 

В дясното пространство предстои среща между Салвини и Берлускони. За пореден път Салвини заяви, че мнозинство няма. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени