Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челси срещу Ливърпул - сблъсък за Суперкупата на УЕФА

Стефани Фрапар ще ръководи мача за Суперкупата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Утре в Истанбул ще се играе мачът за Суперкупата на УЕФА, който ще противопостави един на друг Ливърпул и Челси. Подготовката за двубоя е в разгара си, а днес се провеждат пресконференциите на двамата селекционери и официалните тренировки на двата тима.

Първата пресконференция преди мача беше на Роберто Росети, който ръководи реферите в рамките на УЕФА, и на съдийската бригада. Най-интересното е, че бригадата е съставена основно от дами. За пръв път мач на такова ниво ще бъде ръководен от жена. За главен арбитър е определена французойката Стефани Фрапар, ще й помагат италианката Мануела Николози и ирландката Мишел О`Нийл. Четвърти съдия ще бъде Джунейт Чакър от Турция, а видеоасистент арбитрите са от Германия,  Италия и Франция. Стефани Фрапар свири финала на Световното първенство за жени.

Роберто Росети изтъкна, че неотдавна Фрапар е преминала успешно тестовете за мъжете-рефери.

Челси проведе пръв от двата отбора пресконференцията си. Старши треньорът Франк Лампард заяви, че е оптимист, защото вярва в играчите си, но добави, че е наясно и с качествата на опонента. „Знаем, че ще бъде голямо предизвикателство, но, ако играем на нашия максимум, можем да спечелим мача“, добави Лампард. Според наставника на сините Н`Голо Канте е получил лека травма в неделя, а бразилският национал Вилиан и герванецът Тони Рюдигер ще бъдат на резервната скамейка.

Освен към Ламапрд, журналистите задаваха въпроси за загубата от Манчестър Юнайтед с 0:4, която Челси претърпя миналата неделя и към Сезар Асприликета и Педро Родригес. Според Педро  това ще бъде труден мач и Челси трябва да чете играта добре, да стои компактно и да се възползва от шансовете си да отбележи, ако иска да спечели.

В момента тече пресконференцията на селекционера на Ливърпул Юрген Клоп и на играчите Садио Мане и Върджил ван Дайк.

Истанбул носи късмет на Ливърпул, тъй като мърсисайдци спечелиха край Босфора финала на Шампионската лига през 2005 г. срещу Милан.

Въпреки че в последните няколко сезона често сме наблюдавали национални сблъсъци, това е първият сблъсък между два английски отбора за Суперкупата на УЕФА.

Това е шестият път, в който Ливърпул ще се бори да спечели Суперкупата. Мърсисайдци три пъти са печелили трофея – през 1977 г. и 2005 г. като европейски шампиони и през 2001 г. като носители на европейската купата. Те губят два пъти, но и двата пъти като носители на европейската купа – през вече доста далечните 1978 г. и 1984 г.

Това е четвърто явяване на Челси на финал за Суперкупата. В предишните три двубоя те надделяват над Реал (Мадрид)  през 1998 г. като победители от турнира за Купата на УЕФА и с две загуби през 2012 и 2013 от Атлетико (Мадрид) и  Байерн (Мюнхен).

За първи път мач за Суперкупата на УЕФА се играе през сезон 1973/4 г. между победителите от турнира Купа на европейските шампиони, както се казва Шампионската лига до сезон 1992/3 г., и Купата на носителите на купи, от 1998/9 г. – Купата на УЕФА (до 2009/10 г.) и оттогава-насам – Лига Европа.

Първоначално обикновено се играят два мача – с домакинство и гостуване, но през 1998 г. се преминава към система с един-единствен двубой. От 1998 г. до 2014 г.  мачът се е провеждал само в два града – Монако и Монте Карло.

След това е взето решение всяка година различна страна да бъде домакин, за да може повече почитатели на играта да изпитат удоволствието от финала на живо. Първият такъв мач се провежда през 2014 г. в Кардиф – изцяло испанският сблъсък между Реал Мадрид и Севиля. Финалите в следващите години са в Тбилиси, Трондхайм, Скопие и Талин.

Около 50 000 почитатели на футбола ще пристигнат заради мача в Истанбул. Те пристигат не само с редовни, но и с чартърни полети. Заради пътуващите за края на празника Курбан Байрам турци и пристигащите за мача се очаква утре истанбулските летища да счупят рекордите си по натовареност. Пристигащите фенове обикновено закупуват пакети от самолетни билети и 2 нощувки и проявяват интерес към различни турове в града. Според различните оценки приносът за турската икономика ще бъде около 100 млн. евро от настанявания, храна и напитки, закупуване на различни стоки и други.

Срещата ще се играе на стадиона на истанбулския спортен клуб Бешикташ „Водафон парк“. Това е модерно спортно съоръжение, чийто строеж започна след като в края на сезон 2012/3 г. предишният стадион „Иньоню“, който беше открит през 1947 г., беше разрушен. Изграждането му завърши през пролетта на 2016 г. Стадионът е с изцяло покрити трибуни, които имат капацитет от над 41 000 души.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна