Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шишманци на протест срещу завода за отпадъци, пожарът продължава трети ден

| обновено на 14.08.19 в 11:51
Снимка: Кремена Данева

Над 200 души от Шишманци, Белозем, Раковски и други населени места блокираха рано тази сутрин пътя към завода за отпадъци край пловдивското село Шишманци, недоволни от задимяването на района. Трети ден на сметището, където още има тлеещи участъци в дълбочина, работят екипи на пожарната.

Много от протестиращите бяха с маски, демонстрирайки по този начин, че не могат да дишат, че миризмата е неприятна. Хората са недоволни, че са прекарали още една безсънна нощ, защото димът продължава да се стеле над целия район: "Преди една, две години пак беше същото. Протестирахме. Обещаха, че повече няма да има такива неща, но ето, че пак същото се получава. Не искаме да живеем така".

Жители на Раковски и на селата Шишманци, Стряма и Белозем поискаха за пореден път да се упражнява по-сериозен контрол на дейността на депото за отпадъци:

"Искаме да се затегне контролът на територията на завода и да не се допускат повече пожари", казват още протестиращите и са готови да излизат тук всяка сутрин. Вече започнаха и подписка за закриването на завода за битови отпадъци.

"Да заработи, както трябва, както бяха казали в началото, има си вътре всякакъв вид апаратура, които, ако заработят, както трябва изобщо няма да се усети. Отворих прозореца, по едно време изобщо не можеше да се диша, страшна миризма".

Резултатите от първото 24-часово измерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в село Шишманци, показват слабо превишение на средноденонощните стойности на фини прахови частици. Непрекъснатите замервания на качеството на атмосферния въздух в района ще продължат до нормализиране на ситуацията. Междувременно при днешната проверка на Депото за отпадъци екоинспекторите са дали предписания за стриктното спазване на технологиите за уплътняване на материала и запръстяване, както и поддържане на резервни количества земна маса, които да гарантират бърза реакция при пожар.

Екипите на пожарната продължават да работят на сметището, като тлеещите участъци се обработват с вода и пръст. Извършват се замервания на въздуха като до момента не са отчетени критични нива на отделните показатели.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени