Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция получи европейска помощ за пожара в Евбея

Самолет пуска вода над пожар в близост до град Халкида на о. Евбея
Снимка: БТА

Гърция получи европейска помощ за справяне с мащабния пожар в Евбея. Хората са евакуирани и няма опасност да пострадат, съобщават гръцките власти.

Продължава борбата с огнената стихия в Гърция. На остров Евбея горят борови гори, но къщите са спасени. С булдозери направиха защитен ров около селата и спряха огъня в тази посока. Жителите са евакуирани, туристите напуснаха още в началото на пожара. Няма пострадали хора.

Огнеборците, които са на мястото, казаха, че “там е истински ад“. От гъстия пушек няма видимост, трудно се диша. Силният вятър непрекъснато променя посоката на огъня. Облак дим достигна дори до Атина.

Над 500 са огнеборците на мястото. Атакуват стихията и по въздух със самолети. Гърция поиска помощ от Европейския механизъм по гражданска защита. Италия изпрати два самолета, които вече гасят над Евбея. Очакват помощ и от други европейски страни.

За едно денонощие 54 пожара се запалиха в Гърция, съобщават от Гражданска защита. Пожарните огнища са частично или напълно овладени, но вятърът ги разпалва отново.

Днес за пети пореден ден температурите достигат 40 градуса, но на места вятърът утихва.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна