Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко влошаване на китайската икономика през юли

Представянето на китайската икономика се влоши изненадващо рязко през юли като индустриалното производство удари 17-годишно дъно, а продажбите на дребно нараснаха по-слабо от очакваното, показват данни на официалната статистика, които са ясно доказателството, че ескалацията на търговската война между Вашингтон и Пекин се отразява негативно на бизнеса и на потребителите в Китай.

Индустриалното производство през юли нарасна с едва 4,8% при очаквания за повишение с 6,0% и след като през юни се повиши с 6,3%, като това е най-слабият производствен растеж от февруари 2002-а година насам.

Според националната статистика производството на стомана се понижи за втори пореден месец, докато производството на автомобили продължи да се понижава с над 10%. В същото време растежът на високотехнологичното производство се забави до 6,6%, а енергийното производство нарасна с едва 0,6 на сто.

През първите седем месец на годината индустриалното производство в Китай се увеличи с 5,8% спрямо същия период на 2018-а година след повишение с 6,0% през първото полугодие и очаквания за растеж с 6 на сто.

През миналия месец индустриалното министерство на Китай посочи, че страната ще се нуждае от "енергични усилия", за да постигне заложената за 2019-а година цел за индустриален растеж между 5,5% и 6,0%.

Продажбите на дребно пък нараснаха през юли със 7,6% (най-слабо повишение от три месеца насам)  след силен скок с 9,8% през юни (най-солиден растеж от март 2018-а) и очаквания за по-добро увеличение с 8,6 на сто, като тези данни могат подновят опасенията за отслабване на потребителското доверие в Китай. От началото на годината продажбите на дребно се увеличиха с 8,3% след повишение с 8,4% през периода януари - юни.

Дълготрайните бизнес инвестиции също отбелязаха по-слабо от очакваното растеж през първите седем месец на годината, нараствайки с 5,7%, докато осредните прогнози бяха за запазване на темпото на растеж от 5,8%, отчетено през първото полугодие. От началото на годината до юли включително инфраструктурните инвестиции се увеличиха с едва 3,8% след повишение с 4,1% през първите шест месеца, докато инвестициите в пазара на недвижими имоти, който е един от основните двигатели на втората по сила световна икономика, се увеличиха с 8,5%, но след растеж с 10,1% през периода януари - юни.

Днешните слаби данни показват, че бизнес активността в Китай продължава да се охлажда въпреки серията стимулиращи мерки от страна на управляващите в Пекин, поставяйки под въпроса ефективността на допълнителни по-бързи и силни стимули.

Последните месеци бяха белязани от изненадваща ескалация в дългогодишната търговска война между САЩ и Китай, която повиши рисковете за двете икономики и предизвика опасения от глобална рецесия.

Краткото примирие беше осуетено по-рано този месец, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да наложи 10% мита от 1-ви септември върху допълнителен китайски внос за около 300 млрд. долара.

Това накара Китайската централна банка да позволи на местната валута да отслабне до 11-годишни дъна над важната психологическа бариера от 7 юана за един щатски долара. В резултат на това Министерството на финансите на САЩ определи Пекин като "валутен манипулатор".

Известно облекчение около търговската война настъпи във вторник, след като Тръмп заяви, че ще забави до 15-и декември митата върху някои китайски внос, включително мобилни телефони и други потребителски стоки, полагайки очевидни усилия да притъпи негативното влияние от новите тарифи върху потребителите в САЩ през предстоящия сезон на предпразнични продажби.

Все пак от началото на септември влязат в сила новите мита от 10% за около половината от целевия списък на Вашингтон с китайските стоки, подлежащи на обмитяване за общо 300 млрд. долара. Според изчисления, новите мита в сила от 1-ви септември ще засегнат китайки внос в САЩ на стойност 112 млрд. долара, а отложените за 15-и декември мита върху останалите китайски стойки ще бъдат на стойност около 160 млрд. долара.

Редица анализатори и икономисти предполагат, че след скорошната ескалация на двустранното напрежение, вероятността от евентуална трайна търговска сделка между САЩ и Китай е спаднала рязко.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени