Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС през второто тримесечие

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз се забави рязко през второто тримесечие след по-добро представяне в началото на годината, показва неревизирана оценка на Евростат.

Според европейската статистика комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи с 0,2% през второто тримесечие, което е наполовина от растежа с 0,4% отчетен в началото на годината. По този начин икономическата експанзия в региона на единната валута се върна към анемичните нива на растеж от последните две тримесечие на 2018-а година.

Основна причина за слабата експанзия през второто тримесечие е свиването на германската икономика с 0,1% спрямо началото на годината.

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната нарасна през трите месеца до края на юни с 1,1% след повишение с 1,2% през първото тримесечие на 2019-а година.

Евростат представи също така неревизирани данни, показващи рязко забавяне на икономическия растеж и в целия Европейския съюз. Според оценка на европейската статистика, БВП на ЕС нарасна през второто тримесечие също с едва 0,2% спрямо първите три месеца на годината, когато се повиши с 0,5 на сто, докато растежът на годишна база се забави до 1,3% от 1,6% в началото на годината.

С годишен растеж на БВП от 3,3% България се нарежда на пета позиция сред останалите страни-членки на съюза, изпреварена единствено от Унгария (с растеж от 5,1%), Румъния (с 4,6%), Полша (4,1%) и Литва (с 4,0%).

Европейската статистика представи и данни за европейската трудовата заетост през второто тримесечие. Броят на заетите лица в еврозоната и в ЕС нарасна през второто тримесечие с 0,2% спрямо предходните три месеца, когато заетостта се увеличи с 0,4 на сто.

На годишна база трудовата заетост в еврозоната нарасна с 1,1% (след повишение с 1,3% в началото на годината), докато в рамките на целия ЕС тя се увеличи с 1,0% (след повишение с 1,2% през първото тримесечие).

Броят на заетите лица в ЕС достигна 240,7 милиона, от които 159,5 милиона в еврозоната, като това са рекордни нива и за двата региона, отбеляза Евростат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна