Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК: Проблемите, водещи до липса на желаещи за доброволна казарма, са натрупвани с години

Снимка: БГНЕС

Помените в Закона за резерва на въоръжените сили, предложени от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, станали по-известни като "доброволна казарма", ще задължат работодателите да пазят местата на своите работници, които решат да отидат доброволно в казармата. 

„Това, което смущава работодателите, е, че в настоящия вариант на закона, за да се сключи договор за служба в доброволния резерва, е предвидено страна по него да бъде и работодателят. … За нас това е един разумен начин да се подхожда по тези въпроси, тъй като се засягат и интересите на трети страни, с които кандидат-резервистът се намира в договорни отношения – това е неговият работодател. В сегашната ситуация, в този договор се определя и видът и размерът на обезщетението на работодателя – за времето, в което неговият служител ще изпълнява договор за служба в доброволния резерв“. Това каза пред БНР Мария Минчева - юрист на БСК. Тя обясни какво се предлага в промените:

„Предлага се тази конструкция да бъде променена изцяло и работодателят да отпадне като страна от договора и той да бъде само уведомяван. Размерът на обезщетението ще бъде определян с Акт на министъра на отбраната“.

По думите ѝ в предварителната оценка за въздействието на закона, ако промените бъдат одобрени от НС, има едно предположение, че работодателите се явяват пречка пред желаещите да постъпят на служба в доброволния резерв.

„Проблемите, които водят до липса на желаещи да попълват формированията на военните сили, са натрупвани няколко десетилетия“, категорична беше Минчева.

Според нея фактът, че този закон е подложен на обществено обсъждане през отпускарския месец август, показва формално отношение към института за обществено консултиране на промените в законодателството. 

Тя предположи, че ще има реакция от всички работодатели и уточни, че позицията на БСК ще бъде изпратена в срок и изрази надежда за диалог по темата.

От Министерството на отбраната отказаха коментар по темата в предаването "12+4".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Мария Минчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна