Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 000 дойдоха в Истанбул за Суперкупата

В Истанбул се събраха фенове от цял свят.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фокус на вниманието на футболна Европа тази вечер ще бъде срещата за Суперкупата на УЕФА. Двубоят, който ще се играе в Истанбул, ще изправи един срещу друг победителя от Шампионската лига Ливърпул и спечелилия Лига Европа Челси.

Това е първият сблъсък между два английски отбора за Суперкупата на УЕФА и трибуните на стадиона на Бешикташ „Водафон парк“ от рано започнаха да се пълнят с нетърпеливи зрители.

Повече от 50 000 привърженици на двата отбора от целия свят пристигнаха край Босфора, за да гледат сблъсъка. Приблизително 41 000 от тях ще гледат мача на живо на спортното съоръжение, но в различни точки на града ще бъдат поставени големи екрани, така че приятелите на спорта да могат да проследят на открито двубоя. Това по-рано съобщи председателят на Сдружението на истанбулските туристически дружества Халил Коркмаз. Около 2600 полицаи са разположени на стадиона и в подстъпите непосредствено край него, съобщиха от валийството на Истанбул. 

Около 20:55 ще започне загрявката на играчите, час по-късно ще бъде началото на самия двубой.

Привържениците на Челси се събират в квартал „Бешикташ“, където в луксозен хотел са отседнали техните любимци, а сборното място за привържениците на Ливърпул е площад „Таксим“. И двете точки са близо до стадиона и на сравнително еднакво разстояние от него. За да се осигури безпрепятствено придвижване на привържениците, няколко ключови транспортни артерии, водещи до стадиона, ще бъдат затворени за движение.

Безплатен транспорт ще бъде осигурен за притежателите на билети от определени точки в града.

Истанбул носи късмет на Ливърпул, тъй като мърсисайдци спечелиха край Босфора финала на Шампионската лига през 2005 г. срещу Милан.

Това е шестият път, в който "червените" ще се борят за Суперкупата. Мърсисайдци три пъти са печелили трофея – през 1977 г. и 2005 г. като европейски шампиони и през 2001 г. като носители на европейската купа. Те губят два пъти, но и двата пъти като носители на купата – през вече доста далечните 1978 г. и 1984 г.

Това е четвърто явяване на Челси в този двубой. В предишните три двубоя те надделяват над Реал през 1998 г. като победители от турнира за Купата на УЕФА и загубиха през 2012 и 2013 г. от Атлетико (Мадрид) и Байерн.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна