Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галеристката Катрин Сариева за проекта "Фон: Млади автори от Пловдив"

Пловдив като град на художниците преди и сега - отвъд митовете и клишетата

3
Катрин Сариева
Снимка: Лили Големинова
"Фон: Млади автори от Пловдив" е един интересен проект, който продължава в нашата Европейска столица на културата до края на август. Локациите са три - галериитв SARIEV и Cu29 в Капана и Данчовата къща в Стария град. Артистичните проекти на Мартина Вачева, Мич Брезунек (французин, който обачер живее и твори в Пловдив), Димитър Генчев, Велизар Димчев, Явор Костадинов, Любомир Кръстев, Трифон Ташев, Вълко Чобанов и Димитър Шопов са събрани по идея на Катрин Сариева, с която разговаряме за Пловдив като град на художниците преди и сега. За младите, които поотделно имат признание и тук, и по света, но които до този момент не са се възприемали като общност.

"За Пловдив продължава да битува клишираната представа като за град на художници - представа, която продължава да бъде свързвана с онова поколение на Димитър Киров и Жоро Слона, които са станали шаблонизирани заради бохемския си начин на живот. Прекрасни художници, те създаваха аура преди всичко чрез начина си на живот, прочути са с местата си на обитаване," разказва Катрин Сариева.

С тази експозиция, артистично разпръсната в три галерии, тя иска да покаже, че има едно ново поколение художници в Пловдив, което не принадлежи само на града, а на една много по-широка аудитория, защото творбите им са излагани много и извън България, вклчвани са в престижни колекции. "Те носят други послания - добавя тя,  - живеят като едни съвременни хора, разпръснато, нямат за своя цитадела Стария Пловдив, поведението им не създава митологеми само по себе си като начин на живеене". Всички тези автори са изключително добронамерени един към друг, защото "осъзнават, че за да си силен, трябва да имаш силни около себе си". Разбира се, те делят много по-голяма територия, защото нещата не са затворени като някога. И техният Пловдив е друг - "това е Пловдив на крайните квартали, Пловдив на неартистичните места, Пловдив на едно свободно живеене, Пловдив на смесването между различни прослойки и социални пластове, страшно разнолик", казва Катрин Сариева и добавя, че това дава възможност на тези млади хора да са много по-рефлективни към съвременния начин на живеене, да не се затварят в себе си, а да попиват света и по много интересен начин да го пресъздават.

Така че, ако ще пътувате до Пловдив до края на месеца, струва си да видите този проект, в една от трите споменати галерии. Ще се изненадате, ще бъдете провокирани, ще се замислите, ще се усмихнете...
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени