Eмисия новини
от 08.00 часа

Хамънд обвини правителството на Джонсън в опит да провали шансовете за нова сделка за Брекзит

Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски министър на финансите Филип Хамънд обвини правителството на Борис Джонсън в опит да провали шансовете за нова сделка за Брекзит с ЕС, като поставя искания, които Брюксел никога няма да приеме. Първо в статия тази суртин във вестник „Таймс, а по-късно и в интервю за Би Би Си Хамънд изтъкна, че Брекзит без сделка ще бъде предателство спрямо референдума от 2016 година. Освен това той посочи, че е мит твърдението, че Брекзит без сделка ще бъде безболезнен. Борис Джонсън обаче обвини от своя страна хората като Хъмънд в сътрудничество с ЕС. 

Филъп Хамънд ясно заяви намерението си като човек, който твърдо е против Брекзит без сделка, че той ще бори с всички сили  и средства с неговите съмишленици в парламента, който подновява работата си на 3 септември, да спре излизането от евросъюза без сделка. Това е и сигнал, че хората като Хамънд започват да се страхумват, че сценарият „без сделка“ става все по-вероятен.

Освен предупрежденията, че такъв ход ще бъде катастрофален за британската икономика, не по-малко важно е посланието на Хамънд за тактиката на Борис Джонсън в преговорите. Премиерът вече заяви, че иска отпадането на така наречения „предпазен механизъм“ за ирландската граница, целящ запазване на свободното движение на хора, стоки и услуги след Брекзит чрез частично обвързване с общия пазар. Именно заради този механизъм сделката на Тереза Мей не бе одобрена в парламента и Джонсън смята, че без него ще бъде постигната това сделка, но ето какво каза по този повод Филип Хамънд:

„Много е изкушаващо от страна на Лондон да вижда в ЕС монолитен блок, застрашаващ Обединеното кралство. Истината е по-друга. Коалицията от 27 държави е доста крехка. Те обаче постигнаха обща позиция и ако трябва да се преразглеждат условията в споразумението за излизане тази коалиция без съмнение ще се пропука. Те няма да искат да поемат този риск. Умните хора в британското управление разбират, че като се вдига летвата чрез премахването на „предпазния механизъм“ на практика се слага край на всяка възможност за дискусия с ЕС“.  

От Даунинг стрийт последва контраизявление, че Хамънд е направил всичко възможно да блокира приготовленията за Брекзит без сделка, че на практика помага на ЕС и че прави по-трудно постигането на сделка.

Самият Джонсън говори в първите по рода си отговори на премиера на въпроси от народа по Фейсбук за „ужасяващо сътрудничество“ между искащите да блокират Брекзит в парламента и ЕС и допълни:

 „Ако европейците продължават да мислят, че Брекзит може да бъде блокиран в парламента, ужасното нещо е, че колкото по-дълго продължава това, толкова по-вероятно е да бъдем принудени да излезем без сделка“.

Джонсън посочи, че той не иска това да се случи, но за да не се случи европейците трябва да правят компромиси.


Още от

Преглед на чуждестранния печат

публикувано на 19.10.19 в 08:24