Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамънд обвини правителството на Джонсън в опит да провали шансовете за нова сделка за Брекзит

Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски министър на финансите Филип Хамънд обвини правителството на Борис Джонсън в опит да провали шансовете за нова сделка за Брекзит с ЕС, като поставя искания, които Брюксел никога няма да приеме. Първо в статия тази суртин във вестник „Таймс, а по-късно и в интервю за Би Би Си Хамънд изтъкна, че Брекзит без сделка ще бъде предателство спрямо референдума от 2016 година. Освен това той посочи, че е мит твърдението, че Брекзит без сделка ще бъде безболезнен. Борис Джонсън обаче обвини от своя страна хората като Хъмънд в сътрудничество с ЕС. 

Филъп Хамънд ясно заяви намерението си като човек, който твърдо е против Брекзит без сделка, че той ще бори с всички сили  и средства с неговите съмишленици в парламента, който подновява работата си на 3 септември, да спре излизането от евросъюза без сделка. Това е и сигнал, че хората като Хамънд започват да се страхумват, че сценарият „без сделка“ става все по-вероятен.

Освен предупрежденията, че такъв ход ще бъде катастрофален за британската икономика, не по-малко важно е посланието на Хамънд за тактиката на Борис Джонсън в преговорите. Премиерът вече заяви, че иска отпадането на така наречения „предпазен механизъм“ за ирландската граница, целящ запазване на свободното движение на хора, стоки и услуги след Брекзит чрез частично обвързване с общия пазар. Именно заради този механизъм сделката на Тереза Мей не бе одобрена в парламента и Джонсън смята, че без него ще бъде постигната това сделка, но ето какво каза по този повод Филип Хамънд:

„Много е изкушаващо от страна на Лондон да вижда в ЕС монолитен блок, застрашаващ Обединеното кралство. Истината е по-друга. Коалицията от 27 държави е доста крехка. Те обаче постигнаха обща позиция и ако трябва да се преразглеждат условията в споразумението за излизане тази коалиция без съмнение ще се пропука. Те няма да искат да поемат този риск. Умните хора в британското управление разбират, че като се вдига летвата чрез премахването на „предпазния механизъм“ на практика се слага край на всяка възможност за дискусия с ЕС“.  

От Даунинг стрийт последва контраизявление, че Хамънд е направил всичко възможно да блокира приготовленията за Брекзит без сделка, че на практика помага на ЕС и че прави по-трудно постигането на сделка.

Самият Джонсън говори в първите по рода си отговори на премиера на въпроси от народа по Фейсбук за „ужасяващо сътрудничество“ между искащите да блокират Брекзит в парламента и ЕС и допълни:

 „Ако европейците продължават да мислят, че Брекзит може да бъде блокиран в парламента, ужасното нещо е, че колкото по-дълго продължава това, толкова по-вероятно е да бъдем принудени да излезем без сделка“.

Джонсън посочи, че той не иска това да се случи, но за да не се случи европейците трябва да правят компромиси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени