Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват община Трекляно заради огнищата на чума по свинете в Сърбия

Чума по свинете в Кюстендилска област не е установявана

Снимка: Кирил Фалин

Чума по свинете в Кюстендилска област не е установявана, заявиха властите. Заради наличието на огнища в съседна Сърбия обаче ще бъде поставена под наблюдение община Трекляно. 

Областната епизоотична комисия в Кюстендил ще заседава в четвъртък по това каква е отдалечеността на община Трекляно от огнищата на африканска чума по свинете в Сърбия и дали тази община няма да попадне в така нар. "санитарна зона", каза за Националното радио и.д. областен управител на Кюстендил д-р Матей Попниколов.

"Иначе Кюстендилският регион е чист откъм АЧС", добави той. 

Община Трекляно е гранична със Сърбия, където официално беше обявено, че има огнища за африканска чума по прасетата. Затова Областната епизоотичан комосия ще разгледа това обстоятелство, каза д-р Матей Попниколов.

Днес по темата "африканска чума по прасетата" в община Кюстендил се създадоха известно напрежение и смут. На кметовете на населени места днес били дадени указания, че трябва да съобщят на жителите на селата за необходимостта от умъртвяване на домашните прасета в стопанствата си. Това трябвало да стане до 26 август. По някои от сайтовете се появи информация, че и в Кюстендилския регион има чума по прасетата.

Това не е така, категоричен е и.д. областнен управител Матей Попниколов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени