Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарите от Стара Загора: Грешни решения на МЗХГ и БАБХ спомогнаха за кризата с АЧС

Снимка: Тракийски университет

От Регионалната колегия на ветеринарите в Стара Загора смятат, че грешни решения на земеделското министерство и Агенцията по храните са спомогнали за кризата с африканската чума по свинете. Още миналата година от Ветеринарния съюз са предложили на институциите бърза регистрация на всички домашни прасета с облекчена процедура, но са им  отказали. Това каза председателят на Регионалната колегия в Стара Загора д-р Трайко Алчев. 

Ветеринарите са предложили регистрация на прасетата по лична карта и ЕГН на стопаните, за да могат да се обхванат максимален брой животни. От Агенцията по храните изискват обаче мерки за биосигурност, номер на обекта, комисия, която да го приеме, купуване на прасе само с ушна марка и това отблъсна хората от процедурата, заяви още д-р Алчев. Решението на МЗ през 2014 г. да не подписва "рамков договор" с ветеринарите и да не финансира определени ветеринарни дейности доведе до липса на превенция относно заболяванията, добави още той. 

"Политици, държавна администрация, да се опитват да наложат начин на работа, който пак ще доведе до същите резултати. Ние сме 100 процента сигурни, че ние ще катастрофираме до следващата епизоотия".

Като положителен пример доктор Алчев изтъкна желанието на министър Танева да се допитва до академичната общност и ветеринарните лекари и определи мерките сега срещу епидемията като "адекватни".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!