Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Имагинерни изрази“ в галерия „Папийон“

БНР Новини
Снимка: Галерия "Папийон"

В разгара на летния сезон варненската галерия „Папийон“ е заложила на двама много интересни и с лека провокативна нотка автори. Това са Христо Йотов - живопис и Григор Мицев - скулптура, но ги обединява сюрреалистичния подход към идеята, изключително богатото въображение и фината естетика.

Христо Йотов е по-популярен у нас, той има своите колекционери и почитатели, Григор Мицев – също утвърден и признат скулптор е по-известен извън страната, предимно в Германия. Христо Йотов изгражда сюжетите и колоритните си решения като разчита на парадокса, на – отново ще подчертая – сюрреалистичното вглеждане в човешката вселена, на съчетаването на лица, предмети, фантастични същества, които времето и мястото събират.

Картините на Христо Йотов трябва да се разглеждат по дълго време, за да се вникне и разгадае случващото се върху платното. Ето и някои заглавия – „Летен празник“, „Островът“, „Обитателите на зелената къща“, „Разговор с куче“, „Голямата риба“, „Закуска на тревата“, сюжети и колоритни парадокси, в които очакваш тайнството да се случи.

Григор Мицев е скулптор с отношение и усет към съвременния изказ  и нови тенденции в скулптурата, но със силно изразен индивидуален почерк, с чувство за хумор и философски подтекст. Целият цикъл е изпълнен в бронз, тониран в съвременни патини  и успешно комбиниран с устойчива на времето смола. Григор Мицев като се проследят и заглавията на творбите му:

„Преодоляване на гравитацията в домашни условия“ или „Котките на Шрьодингер“ има отношение към физиката, науката в различни области, природните явления като усет за човешките сетива.

Двамата художници се допълват със своите творби в галерия „Папийон“ и са нова нотка в летния художествен свят като „Имагинерни изрази“.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна