Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кръвта на Емилиано Сала е имало високи нива на въглероден окис

Емилиано Сала при подписването на договора с Кардиф.
Снимка: fccardiff.co.uk

Високи нива на въглероден окис са били намерени в кръвта на аржентинския играч Емилиано Сала, съобщиха разследващи, като според информациите и пилотът на самолета е бил изложен на газа, предаде Франс прес

28-годишният Сала пътуваше от своя предишен клуб Нант в западна Франция до Уелс, за да се присъедини към Кардиф, когато самолетът „Пайпър Малибу“ изчезна над Ламанша през януари. Тялото на футболиста бе намерено, когато откриха останките от самолета две седмици по-късно.

В специален бюлетин от разследващото звено на Британските военновъздушни сили се казва, че токсикологичните тестове на кръвта са показали, че Сала е имал ниво на насищане от 58% от карбоксихемоглобин – смес от въглероден окис и хемоглобин. Излагането на въглероден окис може да доведе до увреждане на мозъка, сърцето и нервната система ниво над 50% на карбоксихемоглобин се счита за потенциално фатално, предизвиквайки пристъп, безсъзнание или сърдечен удар.

„В този тип самолет, кокпитът не е разделен от кабината и се счита за вероятно, че пилотът – Дейвид Иботсън, също е бил изложен на въглероден окис. Ясно е, че симптомите, които предизвиква излагането на въглероден окис могат да намалят или не позволят на пилота да управлява самолета при това високо ниво“, се казва в доклада.

Семейството на Сала сподели, че е нужно подробен анализ на останалите от самолета, за да се разбере как газът е проникнал в кабината. „Тези опасно високи нива на въглероден окис, открити в тялото на Емилиано, повдига много въпроси за семейството. Как точно се е стигнало до неговата смърт ще се разбере окончателно в скоро време. Бъдещата безопасност във въздуха зависи от познанията за този трагичен инцидент“, завършва докладът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!