Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем плевенски села получиха кратък срок за доброволно премахване на домашните прасета

| обновено на 14.08.19 в 19:18
Снимка: БТА

Стопани от осем села в двете санитарни зони около промишлени свинекомплекси са получили нов кратък срок за доброволно премахване на домашните си прасета, д-р Иван Йорданов, директор на Инспекцията по опазване на храните:

"Във всички случаи, когато екипите, извършили проверка, са установили неизпълнение на заповедта за доброволно клане. Издадени са съответните предписания с къс срок за изпълнение, като ще последват контролни проверки и при констатиране отново на неизпълнение ще се пристъпи към съставяне на актове и евтаназиране на животните".

До 26 август трябва да са готови списъците, по които ще се изплащат по 300 лева като стимул за прочистване на местата. Епизоотичната комисия не откри мотиви, за да разшири 20-километровата зона, в която на стопаните ще се изплащат тези 300 лв. Ще бъде направено запитване дали това се отнася и за селата, в които имаше огнище и хората сами преустановиха отглеждането на домашни прасета, но не попаднаха в 20-километровата зона до свинекомплекси.

Втора седмица в Плевен няма открит нов случай на африканска чума. Проверките в 20-километровите санитарни зони са открили 36 случаи, в които продължават да се отглеждат домашни прасета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!