Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полиция влезе в завода за преработка на отпадъци край пловдивското село Шишманци

| обновено на 15.08.19 в 19:11
Завод за отпадъци в пловдивското село Шишманци
Снимка: Николай Миланов

Полиция влезе в завода за преработка на отпадъци край пловдивското село Шишманци. Заедно с прокуратурата ще се търсят данни за престъпления по служба, довели до поредния пожар. 

От Районната прокуратура - Пловдив съобщиха, че има замърсяване на въздуха в община Раковски, но по първоначални данни няма опасност за здравето на хората в района.

Междувременно четвърти ден продължава потушаването на пожара в депото за отпадъци край завода в Шишманци. Екипи на пожарната продължават да обливат с вода огнищата и да насипват с пръст терена. На места натрупаните отпадъци са повече от 10 метра и на този етап не може да се прогнозира кога пожарът ще бъде напълно овладян.

И тази сутрин десетина жители на Шишманци и близките населени места се събраха на пътната отсечка към завода. Те са недоволни от това, че вече няколко дни над района се разнася димът от пожара.

Протестиращите отново настояват за гаранции, че повече пожари в завода няма да има. Искат също институциите да упражняват постоянен контрол, защото са принудени да дишат замърсен въздух и да се затварят в домовете си.

Изнесените вчера следобед от Екоинспекцията данни от първото 24-часово замерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в село Шишманци показаха леко превишаване на средно денонощните стойности на фини прахови частици, което не представлява сериозна опасност за хората.

Миризмата обаче е тежка и те се чувстват дискомфортно. Замерванията продължават.

Вчера след извършената проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите на депото бяха дадени предписания на ръководството за стриктно спазване на изискванията за предотвратяване на опасностите от пожари.

Интервюто на Таня Милушева със Стефан Шилев - директор на РИСВ-Пловдив в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!