Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загубите на вода във водопроводната мрежа достигат 60%

"60% от добитата вода от природата се губи и изтича по тръбите или се ползва нерегламентирано, но не се отчита и фактурира от операторите". Това заяви пред БНР експертът от КЕВР Ивайло Касчиев, като се позова на последни данни от 2017-а година и уточни: "Над 3/4 от водопроводната мрежа в България е изградена от етернитови тръби. Не са верни твърденията, че тези тръби са вредни за здравето. Азбестът е вреден, когато се реже и се образува прах, който се вдишва".

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Касчиев добави, че този вид тръби много често аварират и водят до високи загуба на вода.

Председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов заяви пред БНР, че в най-тежките месеци, в предишни години, засегнатото население от безводие е било над 250 хил. души. По думите му основната причина затова е неравномерното използване на водните ресурси - "използват се такива водоизточници, в които в определени моменти няма достатъчно вода, за да задоволят нуждите на населението". Инж. Иванов добави, че освен обективните природни причини, трябва да се прибавят и големите загуби по водопроводната мрежа.

Според Иванов проблем са политическите обещания за евтино водоснабдяване, заради които услугата не е качествена, а заплатите във ВиК-дружествата са много ниски.
Ивайло Касчиев допълни, че все още на много места има проблеми с окрупняването на ВиК-дружествата в по-големи регионални структури, което пречи да се финансират подобрения в мрежата. 

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството не приеха поканата за участие в предаването.

Интервютата на Таня Милушева с Ивайло Касчиев, инж. Иван Иванов и кмета на Джерман - Ангел Цветков можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна