Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Даниел Вачков: При тоталитарните режими насилието е заложено в управлението

Доц. д-р Даниел Вачков
Снимка: БНТ

Одобрени са последните корекции в новите учебници по История и цивилизация за 10 клас. "Основният проблем е, че младото поколение не получава ясна информация и познания за периода след 1989-а година в училище и този вакуум се запълва от разкази на баби, на дядовци, което е различно от това, което представлява историческият анализ за един период от историята", каза пред БНР доц. д-р Даниел Вачков - директор на Института за исторически изследвания при БАН.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" доц. Вачков коментира, че първоначалният вариант на учебниците за 10 клас е оставил съмнение в много хора - историци, журналисти, общественици, че основните характеристики на режима са представени като нещо нормално: "Създаваше се усещане за нормализиране на периода. Имало е някакви извращения, но - период като период", каза историкът и уточни, че се е наложило по-ясно да се изведат същностите на тоталитарната система:

"Това е нещо специфично, нещо много различно от демокрацията. Разбира се, че насилие можем да видим и в периоди от историята, които са демократични, но там насилието е отклонение от системата. Показва, че има проблем и системата не функционира добре. При тоталитарните режими това е заложено - то е иманентна част от режима".

Според историка вече са минали 30 години от този период и това е достатъчно дълго време за историческата наука, за да бъдат детайлно изследвани проблемите. А и вече са отворени всички архиви, включително и тези на Държавна сигурност: "Откри се един поглед върху този режим, какъвто обществото никога не е предполагало, че съществува. Там е големият проблем между паметта и това, което е същността. Не познавайки тия проблеми, паметта не може да ги съхрани - тя не може да знае, че 1962 г. България е обявила нещо като фалит и е продала целия си златен резерв. Това е абсолютна тайна. На хората им се е казвало, че е постигнат исторически успех, героизъм, а в същото време има фалит".

Интервюто на Таня Милушева с доц. д-р Даниел Вачков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна