Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-силен от очакваното ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

През юли продажбите на дребно в САЩ се увеличиха по-силно от очакваното, нараствайки за пети пореден месец, което може да помогне за известно успокояване на притесненията на финансовите пазари, че американската икономика се насочва към рецесия.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през юли скочиха с 0,7% спрямо юни, когато се увеличиха с 0,3%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен растеж с 0,3 на сто.

Важно е да се отбележи, че потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт,. Днешните силни данни предполагат, че икономиката на САЩ продължава да бъде в относително добра форма въпреки влошаващата се световна икономика.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно се повишиха с 1,0% (при прогноза за повишение с 0,4%), докато продажбите на автомобили се свиха с 0,6 на сто.

Скок с 2,8% отбелязаха продажбите по интернет, а продажбите по бензиностанциите се увеличиха с 1,8% в резултат на кратко, но силно повишение на осреднените цени на бензина. Американците увеличиха харчовете си през юли в магазините за електроника, в тези за дрехи и в ресторантите.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, пък скочи през юли с 1,0% след повишение с 0,7% през юни и прогноза за доста по-скромно повишение с 0,4%. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ. Силният растеж на продажбите на "контролираната група" предполагат допълнително ускоряване на потребителските разходи в началото на третото тримесечие след тяхното много добро представяне през второто тримесечие (скок с цели 4,3%) и след слабото им повишение в началото на годината.

Доста по-силните от очакваното данни за продажби на дребно обаче е малко вероятно да парират пазарните очаквания, че Фед ще намали отново основната американска лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през септември (на 17- и 18-и септември). Фед вече намали водещата си лихва през миналия месец с 0,25% до диапазона 2,00% -2,25%, цитирайки продължаващата търговска война САЩ-Китай и забавящата се глобална икономика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!