Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка медицинска специалност да бъде представлявана от отделна съсловна организация, предлага омбудсманът

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание следващата седмица предложения за законодателни промени, чиято цел е всяка медицинска специалност да бъде представлявана от отделна съсловна организация. В момента собствени съсловни организации имат само зъботехниците и помощник-фармацевтите, а всички останали медицински специалисти се представляват от една обща Асоциация – на професионалистите по здравни грижи. 

В законопроекта на Мая Манолова се предлага още всеки медицински специалист да решава сам в коя съсловна организация да членува, задължителност на членството и създаване на критерии за представителност на организациите. Мая Манолова коментира:

"Искането за създаване на такъв закон беше обявено официално на първите протести през месец март. Министър Ананиев не изпълни този ангажимент да предложи проект на закон, затова се налага аз и моят екип да свършим неговата работа".

Манолова обясни, че идеята на законопроекта е всяка от регулираните професии в здравеопазването да се представлява от отделна съсловна организация, която в максимална степен да защити правата и интересите на своите членове. Медицинските специалисти одобриха предложенията на омбудсмана. Александър Алекснадров от сдружението на медицинските фелдшери:

"Този законопроект наистина е належащ, за да може всяка една професия да бъде представлявана от експертите си и от съсловието си".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна