Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гибралтар освободи задържания на 4-ти юли ирански петролен танкер "Грейс 1"

Петролен супертанкер "Грейс 1"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Гибралтар наредиха незабавното освобождаване на задържания в началото на юни ирански танкер "Грейс -1". Корабът беше арестуван от британската страна по подозрения, че нарушава санкциите срещу Сирия и това изостри рязако отношенията между Лондон и Техеран.

Решението за освобождаването е било взето от Върховния съд на британската територия въпреки обявеното по-рано искане на САЩ плавателният съд да не бъде пускан. Местният адвокат  Чарлс Гомес обясни:

"Мога да съобщя, че на върховния съдия бяха показани документи за това, че премиерът е получил известие, че корабът вече не попада в обхвата на европейските санкции. Поради това няма основания за неговото задържане".

Премиерът на Гибралтар Фабиан Пикардо каза, че правителството разполага с писмени уверения от иранския кабинет, че плавателният съд няма да разтовари превозвания от него петрол на сирийска територия. Съдия Антъни Дъдли от своя страна обясни, че не е имало писмено искане за задържане от Вашингтон.

Иран реагира веднага на новината. Иранският посланик в Лондон обвини Съединените щати в отчаяни опити да спрат освобождаването на кораба. В Туитър Хамид Баидиннеджад написа, че американската страна е претърпяла жалка загуба:

"Америка отчаяно се опита да блокира освобождаването на танкера в последния момент, но се сблъска с мизерно поражение", написа посланикът Хамид Баейдинеджад на фарси в туитър. "Направени са всичките подготовки, за да може танкерът да плава в открити води и корабът скоро ще напусне Гибралтар", добави той.

От своя страна външният министър на Ислямската република Мохамад Джавад Зариф определи опитите на Вашингтон да осуети пускането на кораба като опит за пиратство.

По-рано днес от ареста бяха освободени трима офицери и капитанът на иранския петролен танкер. Преди днешното решение, Върховният съд на Гибралтар удължи на 19-и юли задържането на супертанкера с още един месец. Веднага след това Иран задържа "Стена Имперо“ (Stena Impero), - танкер, плаващ под британски флаг, който превозваше нефт през Ормузкия проток, напомнят международните агенции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна