Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима пакистански и петима индийски войници загинаха при престрелка в оспорвания регион на Кашмир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорител на армията на Пакистан съобщи днес за смъртта на трима пакистански и петима индийски войници при престрелка на границата между двете страни в оспорвания регион на Кашмир, съобщава Ройтерс. Сблъсъците са се случили в т.нар. "Линия на контрол". Индия отхвърли твърденията, че нейни военнослужещи са загинали. 

Напрежението между двете ядрени държави, които са воювали два пъти за Кашмир, се покачи, след като Индия отмени специалния статут на частта от щата, която контролира. Мнозинството жители в него са мюсюлмани. 

През февруари след атака над индийски военен конвой в Кашмир самолети на Исламабад и Ню Делхи влязоха във въздушни сблъсъци.   

По-рано днес индийският министър-председател Нарендра Моди каза по време на празненствата за Деня на независимостта на страната: 

"Различни правителства положиха усилия в продължение на 70 години да се справят с Кашмир, но това не доведе до резултати. Ние нито причиняваме проблемите, нито ги удължаваме".

Голяма част от Кашмир живее под блокада от 5 август, когато специалният статут на щата беше отменен. Жител на индийския град Шринагар споделя, че нормалният живот там е спрял: 

"Срещаме много трудности. Ние не празнуваме Деня на независимостта. Тук всичко е затворено. Не можете да отидете никъде. Всичко е заключено".

Хиляди хора протестираха пред дипломатическата мисия на Индия в Лондон в подкрепа на Кашмир. 

Обявеното от Делхи премахване на специалния статут на индийската част от спорния район, заедно с проблемите с комуникацията и затрудненията в придвижването, предизвикаха гнева на съседен Пакистан. Исламабад прекъсна търговските и транспортните си връзки с Индия и изгони индийския първи дипломат от страната.   

Протестиращите в Лондон носеха пакистански и кашмирски знамена и плакати с надписи "Кашмир гори", "Освободете Кашмир" и "Моди, прави чай, а не война" в обръщение към индийския премиер Нарендра Моди. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна