Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца със специални потребности ще се обучават чрез нови софтуерни продукти

Проектът на МОН е на стойност 1,6 млн. лева и ще обхване около 3000 деца

Снимка: БГНЕС

„Обучението по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ е насочено към деца със специални потребности, които нямат възможност да се интегрират в образователната среда на масовите училища и детски градини“. Това обясни пред БНР Благовеста Борчева от Министерството на образованието и науката. 

Близо 3000 деца от центровете за специална образователна подкрепа в цялата страна ще бъдат обучени чрез нови софтуерни продукти и нови технологии, закупени по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. За първи път ще има модули за модернизиране на базата на специализираната образователна среда. Финансирането е за над 1,6 млн. лева. Ще има проекти за 31 държавни и за седем общински центъра. За финансиране са кандидатствали 39 центъра от общо 42 в цялата страна.

„В центровете се цели децата не да получат някакви академични познания, а по-скоро да се обучават в умения за самостоятелен живот. Търси се симбиоза и включване на тези деца“, допълни Борчева.

„Това е крачка в правилната посока. Но докога ще продължаваме да слагаме каруцата пред коня? От години алармираме, че няма специалисти. Да, има оборудвани кабинети, но те не могат да се ползват заради липсата именно на специалисти... Трябва да има инвестиране в качествено обучение на кадри, има варианти за стажове и практики. Трябва да се говори за цялостна политика в тази сфера“, подчерта в предаването „Преди всички“ Весела Одажиева от Съвета за наблюдения на и за хората с увреждания към омбудсмана.

Интервюто с Благовеста Борчева и с Весела Одажиева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна