Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разраства се мрежата фестивали, посветени на българската история

Сред почти 1000 фестивала, които се провеждат в България, особено място заемат историческите възстановки – пищни, зрелищни, неизменно привличащи публика и пресъздаващи различни периоди от великата историята на България.

В България от много години насам се е възродило движение за популяризиране на българската история чрез сдружения на реконструктори, които представят културното и историческото ни наследство по-атрактивно – обяснява Жасмин Първанов, председател на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол”, гр. Варна. – Целевата група са децата и подрастващите, за да може по-добре да възприемат това, което учат в училище и да придобият по-пълна представа за хората, които са живели през дадената епоха.

Сдруженията обединяват хора с най-различни професии, но с един общ интерес – любовта към историята и желанието да покажат на широката публика по възможно най-автентичен начин живота, бита, занаятите, облеклото, културата, воинските традиции на хората, населявали българските земи в далечните исторически периоди.

Източниците, които използват реконструкторите, са изследвания и публикации от разкопки на некрополи и селища на територии, които са били обитавани от антични траки, готи, римляни, българи, кумани, рицари – казва Жасмин Първанов. – Използват се изображенията по съдове, гробници, икони, публикации, които могат да внесат нови данни за тези периоди.

Събитията с най-голям интерес са фестивалът в историко-археологическия резерват „Плиска”, където участват повече от 200 реконструктори от България, Унгария, Полша, Румъния, представящи периодите от 6-7 до 14 век. Посетителите могат да видят противниците на българите на бойното поле – ромеите, както и бойните традиции от този период – конни демонстрации, боравене с оръжие от кон – със сабя, копие, бич. Неизменен интерес предизвиква и фестивалът в Пловдив, с изключително много представени от реконструкторите епохи.

Това са хора, които са отдали енергията си за възстановяването на тези бойни умения, получава се много красиво и води фестивала към едно по-високо ниво. Всички събития се превръщат в ежегодни, а това доказва, че всеки един от фестивалите, направен веднъж, се радва на интерес, затова има желание за повторното му, по-нататъшното и ежегодното представяне – отбелязва Жасмин Първанов.

На 17 и 18 август предстои поредното издание на фестивала „Траянови врата – величие и памет” в община Костенец. Посветен е на историческата победа, която цар Самуил удържа над Василий II на 17 август 986 г. Това е най-голямото поражение, което византийският император претърпява в походите си за покоряване на България.


Този фестивал обединява реконструктори и сдружения от цялата страна и показва живота на хората, обитавали крепостта от късната античност до късното Средновековие – разказва Жасмин Първанов. – Тази година фестивалът се организира изцяло на разноските на участниците. Интересното тук ще е представянето на всяка от епохите – като разказ, като приказка за това, което се е случило, като се стремим максимално да се доближим до автентичните облекла, оръжия, ритуали, образи.

Готите в България ще представи Сдружение за исторически реконструкции „Дукс Антика” от Свищов.

Нашият период е един от най-интересните, това е времето, в което античността отстъпва пред Средновековието, а мастодонтът - старата Римската империя – започва да се пропуква, навлизат нови народи и култури. Свищов се намира на река Дунав, а тя винаги е била гранична точка, място, където са се сблъсквали различни култури и армии. Тук готите в един момент са били основното население, а Нове е била столица на една от най-големите готски държави – разказва председателят на сдружението Димитър Спасов и продължава:

По идеологически причини сведенията за готите са смятани за малко. Всъщност, извършена е много сериозна работа в разкриването на тези исторически периоди и има доста информация, но тя не попада в учебниците, понеже готите се смятат за транзитен народ, който минава и заминава и не оставя нищо. Но те са една основна част в етногенезиса на българския народ. Тук наистина населението от готи е било огромно, те са влезли в състава на българската държава, имат много съюзи и много войни с българите, били са в постоянна комуникация.

Постигането на историческа достоверност при пресъздаването на отдавна отминала действителност е процес, който трае много време, а всеки, който се захване с това хоби, може да закупи оборудване от специализирани магазини или, както предпочита Димитър Спасов, всичко да е изработено ръчно по традиционни технологии от български майстори – ковачи, кожари, шивачи, както и от ръцете на самите реконструктори.

И една важна новина, която се очаква на фестивала в Костенец:

За да преодолеем предизвикателствата, ние, реконструкторите в България, започваме да се съюзяваме по начин, който би могъл да допринесе да се представим по-академично, атрактивно и издигнем на интердисциплинарно ниво нашето родно историческо наследство – обяснява Жасмин Първанов. – Поради тази причина повече от година подготвяме създаването на Национална асоциация на историческите реконструктори, която ще обедини сдруженията за исторически възстановки в България и реконструкторите на историческите епохи, с цел осигуряване на добри практики и взаимодействие между тях.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна