Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тест за интегритет проверява отговорността на полицаите

Снимка: Радио Видин

Служителите на реда от Видин и целия северозападен район са проверявани в последните дни от дирекция "Вътрешна сигурност" чрез тест за интегритет, който цели дистанционно контролиране на работата на полицаите, информира Румен Ганев, директор на дирекцията.

"Да го наречем, че е нещо тип "мисия таен клиент". Представете си една кола, която има проблем - нарушение, не и свети габарита, нещо подобно, спира се от пътния полицай, защото той трябва да вземе отношение към този движещ се автомобил. Съответно при спиране на автомобила има три варианта - полицаят да си свърши работата идеално, да вземе мерки с глоба или фиш, вторият е да направи забележка на водача за нарушението, който пък да отстрани повредата. Припомням, че полицаят трябва да е човек, който оказва помощ. Възможно е да помогне, не просто да направи забележка. Третият вариант не знам дали съществува още - да се предприемат действия, които са в нарушение на закона. Ако полицаят предприеме това действие, в колата ще има видеорегистратор, а на 200 метра сме разположили друг екип, който отново ще провери колата".

Тестът за интегритет не е за наказание, а информативна проява, която да осигури информация на ръководителите, добави Ганев. 

Акция по инициативата "Остани чист, кажи НЕ на корупцията!", организирана от "Вътрешна сигурност", със съдействие на видинската полиция, се проведе на ГКПП-Връшка чука. Преминаващи през граничния пункт граждани бяха анкетирани с цел проучване на техните нагласи спрямо работата на служителите от МВР. Доброволци презентираха възможните канали за подаване на сигнали за корупция и неправомерни действия от страна на служители на системата. Начинанието насърчава гражданското участие, каза старши комисар Румен Ганев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени