Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на хонконгската авиокомпания Cathay Pacific подаде оставка в резултат на масовите протести

Рупърт Хог подаде оставка като шеф на Cathay Pacific
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на Cathay Pacific Airways Ltd. Рупърт Хог подаде оставка, която влиза в сила от понеделник, съобщи в петък водещата авиокомпания в Хонконг.

Според изявлението, Рупърт Хог се оттегля, "за да поеме отговорност като лидер на компанията с оглед на последните събития", а не поради разногласия с борда на компанията.

Авиокомпанията беше подложена на проверка от централното правителство в Пекин, след като някои от служителите й участваха в последните протести на хонконгското летище и в крайна сметка бяха уволнени.

Постът му ще бъде зает от Тан Кин Уин Аугустус, досегашен изпълнителен директор на компанията за поддръжка и инженеринг Haeco. Търговският директор на Cathay Pacific - Лу Кар Пюи Пол също подаде оставка и ще бъде заменен от Лам Сиу Пор Роналд.

"Компанията Cathay Pacific изцяло подкрепя прилагането на принципа в Хонконг "Една страна, две системи" и ние имаме пълно доверие в светлото бъдеще на Хонконг", посочи в специално изявление председателят на Cathay Pacific Джон Слосар.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!